Auton lasien tummennus hinta | Kuinka paljon ikkunoiden tummennus maksaa?

Ammattitaidottomasti tehty auton lasien tummennus on yleinen näky tien päällä: Auton lasien tummennus on täynnä ilmakuplia, tai koko tummennuskalvo näyttää olevan heikosti kiinni. Tällaista auton lasien tummennusta ei luultavasti kukaan omaan autoonsa halua. Auton ikkunoiden tummennus onkin samanlainen operaatio kuin moni muu auton ulkoasun päivitykseen liittyvä operaatio: Laadusta täytyy maksaa.

Auton ikkunoiden tummennus hinta Suomessa on noin 150-250 euron välillä. Kilpailuta ja vertaa auton ikkunoiden tummennuskalvojen asennushinta.

Auton lasien tummennus hinta

Entä jos auton ikkunoiden tummennus teetetään alan liikkeessä? Suomessa toimii useita autoalan yrityksiä, jotka tarjoavat auton maalaus ja auton teippauksen lisäksi auton lasien tummennuksia. Auton ikkunoiden tummennus hinta kaikille takaikkunoille tavalliseen henkilöautoon on Suomessa noin 200-300 euron hintahaarukassa.

Auton lasien tummennus hinta sisältää sekä työn osuuden että tarvikkeet, eli tummennuskalvon. Lisäksi kun hankit tummennukset autoon alan ammattilaiselta, saat tavallisesti mukaan 5 tai 10 vuoden takuun työn jäljelle. Lasien tummennus hinta maksaa itsensä helposti takaisin, sillä auton ikkunoiden tummennuksesta on muutakin kuin kosmeettista hyötyä.

Ikkunoiden tummennus tummennuskalvolla

Nykyään auton varaosaliikkeistä ja nettikaupoista on helppo löytää auton lasien tummennukseen tehtyjä paketteja, joiden hinta voi olla alle sata euroa koko auton lasien tummennukseen. Vaikka tällainen ikkunoiden tummennus voi kuulostaa helpolta ja vaivattomalta, parasta jälkeä saa, kun auton lasien tummennus tehdään alan ammattilaisen toimesta.

Kun auton takalasien tummennus tehdään itse, ongelmaksi tulee yleensä tummennuskalvon laatu. Vaikka lasien tummennukset näyttäisivät aluksi hyviltä, ajan myötä tummennuskalvo alkaa levitä ulos ikkunasta.

Auton ikkunoiden tummennus hinta: 6 syytä auton lasien tummennukselle

Auton ikkunoiden tummennus on kannattavampi sijoitus kuin alun perin edes ajattelee. Miksi auton ikkunat sitten kannattaa tummentaa?

 1. Auton lasien tummennus suojaa auton sisätiloja auringon UV säteilyltä ja auringon valolta.
 2. Tummennetut ikkunat vähentävät auton sisätiloihin kohdistuvaa lämpösäteilyä jopa yli 60%.
 3. Auton takalasin tummennus suojaa ikkunaa naarmuilta ja kiveniskemiltä. Katso myös naarmujen korjaus hinta.
 4. Kolaritilanteessa auton ikkunan tummennuskalvo suojaa matkustajia sitomalla sirpaloituneen lasin yhteen.
 5. Auton takalasien tummennus estää ulkopuolisia näkemään auton sisäpuolelle takaikkunasta ja takaovien ikkunoista. Näin tummennetut takalasit suojaavat myös autoon jätettyjä tavaroita.
 6. Auton lasien tummennukset ovat tietysti myös hyvin päheän näköiset, ja sopivat poikkeuksetta kaikkiin automalleihin.

Katso myös: Auton pulttijaon mittaus: Pulttijako laskuri

Lasien tummennushinta koostuu sekä työn osuudesta että käytettävistä, ensiluokkaisista kalvoista. Vaikka auton lasien tummennus voidaan tehdä myös itse, ongelma on yleensä huonolaatuiset ikkunakalvot.

Lasien tummennus hinta: Erilaisia tummennuskalvoja

Auton tummennuskalvoja myydään hyvin erilaisilla tummennusasteilla. On olemassa hyvin tummia kalvoja, joista ei näy sisälle ollenkaan. Lisäksi on himmeästi tummentavia kalvoja, joista näkyy auton sisälle ulkopuolelta vain hieman. Vaaleammat tummennuskalvot antavat vähemmän suoraa näkösuojaa, mutta toisaalta toimivat silti estäen esimerkiksi auringon UV-, ja lämpösäteilyä. Auton lasien tummennuksen yhteydessä autoilija voi itse valita, kuinka peittävät tummennuskalvot omaan autoonsa haluaa. Lisäksi jokaiselle auton takaosan ikkunoista voidaan asettaa eriasteinen tummennus.

Tarkista myös: Automaattivaihteiston öljynvaihto hinta

Auton ikkunoiden tummennus laki

Suomessa auton lasien tummennus on laissa säädeltyä. Liikenneministeriön päätöksen 779/1998 (auton rakenteen muuttamisesta) mukaan auton tuulilasin tummennus ja auton etusivulasien tummennus on kiellettyä jälkikäteen. Auton tuulilasin ja etusivulasien tummennus jälkiasennettuna on kiellettyä, vaikka tummennuskalvo olisi täysin läpinäkyvä. Auton etu-, ja takalasien tummennus on kiellettyä heijastavilla kalvoilla, joten jenkkileffoista tunnettuja peilikalvoja ei Suomessa voida autoon asentaa. Suomessa olevat asetukset ovat käytössä myös useissa Euroopan maissa.

Traficomilta eli entiseltä liikenne-, ja viestintävirastolta voidaan hakea poikkeuslupaa auton rakenteen muuttamiselle erityisestä syystä Ajoneuvolain (1090/2002) mukaisesti. Poikeusluvan myöntämisen vaatimuksena on, että se ei lisää turvallisuudelle, terveydelle tai ympäristölle aiheutuvaa riskiä vähäistä enempää, eikä vääristä kilpailua. Poikkeuslupaa haetaan lomakkeella C422. Ihan pienestä syystä ei kannata lähteä hakemaan poikkeuslupaa auton tuulilasin tai etusivulasien tummennukselle, sillä poikkeuslupahakemuksen käsittely maksaa lähes 400 euroa. Hinta on sama riippumatta siitä, hyväksytäänkö hakemus vai ei.

Poikkeuksia lakiin löytyy jonkun verran, mutta nämä poikkeukset eivät koske tavallisessa ajokäytössä olevia autoja. Diplomaateilla ja valtion johdolla on mahdollisuus tummentaa auton kaikki ikkunat turvallisuussyistä. Vaikka autohuolto tai autokorjaamo tarjoaisi sinulle mahdollisuuden auton tuulilasin tai etusivuikkunoiden tummennukseen, tulisi hälytyskellojen soida. Katsastustilanteessa ja poliisin pysäyttäessä on aina kuljettajan vastuulla, että auton rakenne vastaa lakia ja viranomaissäädöksiä. 

Auton tuulilasin tummennus ja auton etusivulasien tummennus voidaan kuitenkin tehdä jo tehtaalla, tai toisaalta auton tuulilasi ja etusivulasit voidaan vaihtaa tummennettuihin ja kyseisen automallin tyyppihyväksyttyihin laseihin.

Ikkunan tummennuskalvot kannattaa valita huolellisesti ja ostaa alan liikkeestä. Ns. halpiskalvot eivät kestä käyttöä, jonka lisäksi niiden asentaminen voi olla haastavaa.

Auton ikkunoiden tummennus hinta: Lasien tummentaminen itse

Auton lasien tummennus on mahdollista tehdä myös itse, jos siihen on kunnon välineet ja ammattitaitoa.

 • Tummennuskalvot: Tärkein asia, joka auton lasien tummennuksessa itse tulee ottaa huomioon on kalvojen laatu. Tummennuskalvoihin kannattaa panostaa, sillä huonolaatuiset kalvot eivät ole kestäviä, jonka lisäksi ne voivat päästää lämpöä ja UV säteilyä lävitse huomattavasti enemmän kuin pakkauksessa luvataan.
 • Välineet: Auton lasien tummennukseen tarvitset:
  • Tummennuslastan ja ikkunan kuivauslastan
  • Liinoja/mikrokuituliinoja ja rättejä
  • Mattoveitsen tai muun terävän veitsen
  • Hiustenkuivaimen tai kuumailmapuhaltimen
  • Suihkepullon ja vesi-saippua liuosta

Auton ikkunoiden tummennus itse ohje: Työvaiheet

Lasien tummennuksessa tärkeää on auton ikkunoiden puhtaus ennen tummennuksen aloittamista. Lisäksi tummennus on hyvä tehdä sopivassa lämpötilassa. On suositeltavaa tehdä lasien tummennus sisätiloissa, mutta käytännössä homma onnistuu myös pihalla.

 1. Ensimmäinen puhdistus: Koska auton lasien tummennuskalvot asennetaan auton sisäpuolelle, kannattaa ikkunat puhdistaa huolellisesti sisäpuolelta. Myös auton yleinen puhtaus voi vaikuttaa lopputulokseen pölyn määrän perusteella. Tee siis auton tummennuskalvojen asennus puhtaaseen autoon, joka on imuroitu ja putsattu. Auton sisäpesu auttaa parhaaseen lopputulokseen. Tämän jälkeen puhdista ikkunat myös ulkopuolelta, sillä autojen kalvot tulee muotoilla ikkunoiden ulkopinnan mukaisesti.
 2. Kalvojen leikkaus ja muotoilu: Kun ensimmäinen puhdistus on tehty, tummennuskalvot muotoillaan ikkunoiden ulkopinnan avulla muotoonsa käyttäen avuksi hiustenkuivaajaa/kuumailmapuhallinta ja tummennuslastaa. Tummennuskalvot muotoillaan vesi-saippualiuoksen avulla ensin ulkopinnalle, ilman kalvon kiinnittämistä. Saippua toimii vähentäen kitkaa lasin ja kalvon välillä, jotta sen muotoilu helpottuu. Tämän jälkeen tummennuskalvo levitetään lasille ja poistetaan välistä ilmakuplat lastalla. Kun kalvoa liimataan lasiin, joka ei ole täysin tasainen, syntyy väistämättä jonkin verran ilmakuplia. Nämä ilmakuplat saa tasoitettua kuumailmakäsittelyllä, ja venyvä/kutistuva tummennuskalvo tarrautuu paremmin kuumaa ilmaa apuna käyttäen.
 3. Auton ikkunoiden sisäpinnan puhdistus. Ennen ikkunoiden tummennuksen aloittamista auton ikkunoiden sisäpinnat on hyvä puhdistaa vielä uudestaan pesuaineella ja rätillä. Kuivaa lasit ikkunalastalla.
 4. Tummennuskalvojen asentaminen. Puhdistuksen ja kalvojen muotoilun/leikkauksen jälkeen kalvojen asennus voidaan aloittaa. Ensimmäisenä tummennuskalvoista tulee poistaa suojakalvo. Suojakalvon poistamisen yhteydessä sekä auton ikkunoiden sisäpinta että tummennuskalvo tulee käsitellä kevyesti saippualiuoksella. Kun ikkunakalvo on asetettu, sekä saippualiuos että mahdolliset ilmakuplat poistetaan tummennuslastan avulla.
 5. Anna kuivua. Tummennuksen jälkeen tummennuskalvon liimautumisessa kestää parista päivästä pariin viikkoon olosuhteiden mukaisesti. Etenkin ulkolämpötila vaikuttaa päivittäin käytettävän auton lasien tummennuskalvojen tarrautumiseen kuluvaan aikaan. Lisäksi kannattaa muistaa, että auton tummennettuja ikkunoita ei tule avata tummennuskalvojen liimautumisen yhteydessä.

Video: Auton ikkunoiden tummennus

Alla olevalla Tintstuffin videolla näet, kuinka auton lasien tummennus tehdään.