Vaihdelaatikon korjaus hinta | Mitä vaihdelaatikon korjaus maksaa?

Vaihdelaatikon korjaus vio tulla ajankohtaiseksi silloin, jos vaihteet alkavat toimia huonosti tai vaihdelaatikko pitää pitkään outoa ääntä. Vaihdelaatikon korjaus hinta on riippuvainen vaihdelaatikon vioista ja mahdollisista vaurioista. Mitä nopeammin vaihdelaatikon korjaus tehdään, sitä enemmän yleensä säästät myös korjauskustannuksissa. 

Vaihdelaatikon korjaus hinta

Vaihdelaatikko on auton ja muiden moottoriajoneuvojen kannalta yksi tärkeimmistä voimansiirtoon liittyvistä välineistä. Moottorin ohella vaihdelaatikko on myös yksi auton monimutkaisimmista mekaanisista järjestelmistä, josta on kaksi kaikille tuttua päämallia: Manuaalilaatikko, joka toimii kuskin käden välityksellä vaihteita vaihtaen. Automaattilaatikko taas toimii ilman kuljettajan välitöntä osallistumista vaihteiden vaihtamiseen auton liikkuessa, jolloin kuljettajan ei tarvitse vaivautua vaihtamaan vaihteita itse.

Mitä vaihdelaatikon korjaus maksaa?

Vaihdelaatikon korjaus hinta voi olla muutamasta satasesta 2000-3000 euroon, eli hintahaarukka on valtava. Vaihdelaatikon korjaus hinta riippuu siis huomattavasti vaihdelaatikon kunnosta, vaurioista ja vaihdelaatikkoon liittyvistä ongelmista. Lisäksi vaihdelaatikon korjaus hinta riippuu siitä, onko kyseessä manuaalivaihteinen vai automaattivaihteinen auto. Lähtökohtaisesti automaatti vaihdelaatikon korjaus maksaa enemmän kuin manuaalivaihteiston korjaus.

Kilpailuta vaihteiston korjaus hinta ilmaiseksi

Vaihdelaatikon korjaus pitää sisällään yleensä vaihteiston irrottamisen, vaihdelaatikon avaamisen, vianmäärityksen ja osien vaihtamisen. Ennen kuin vaihteistoa aletaan korjata tai vaihtaa, on kolme asiaa jotka tulee ottaa huomioon:

1. Vaihteistoöljyn vaihto. Ongelmat voivat johtua myös vaihteistoöljystä. Tällöin on turhaa tuhlata aikaa ja rahaa koko vaihteiston vaihtoon. Autoilijana vaihteistoöljyn vaihtamisen tarvetta voi olla vaikea havaita, mutta yksi tuntuva oire on se, että vaihteiden vaihto tuntuu jäykemmältä kuin ennen.

2. Vikakoodien tarkastus. Automalli-, ja tyyppikohtaiset vikakoodit käydään läpi ennen muita vaihteiston korjaamiseen tai vaihtoon liittyviä töitä. Vikakoodien tarkastuksella tarkistetaan, että ongelmat eivät johdu auton ajotietokoneesta.

3. Auton testiajo ja tarkastus. Auton vaihteiston ongelmat voivat vaatia myös lyhyttä testiajoa, jotta myös automekaanikko ymmärtää minkälaisessa tilanteessa ongelmat syntyvät. Tämän jälkeen automekaanikko voi irroittaa vaihteiston ja alkaa purkaa sitä osiin.

Vaihteiston korjaus tulee tavallisesti edullisemmaksi, kuin koko vaihdelaatikon vaihtaminen. Lisäksi huollettu vaihdelaatikko voi olla hyvä valinta uuden vaihdelaatikon hankkimisen sijaan.

Vaihdelaatikon korjaus hinta: Vaihdelaatikon yleisimmät viat

Kun vaihdelaatikon korjaus tulee ajankohtaiseksi, voit saada henkilökohtaisen tarjouksen vaihdelaatikon korjauttamiseksi eri autohuolloista kerralla. Kilpailu vaihdelaatikon korjaus hinta ilmaiseksi, ja voit säästää aikaa ja rahaa.

Jos sinua kiinnostaa vaihdelaatikon korjaus ja vaihdelaatikon yleiset ongelmat, löydät allaolevasta tietopaketista sekä perustietoa että syvällisempää informaatiota aiheista vaihdelaatikon korjaus ja vaihdelaatikon vaihto.

Vaihdelaatikon korjaus hinta: Vaihdelaatikon ongelmien oireita

  • Löysältä tuntuvat vaihteet
  • Erikoiset äänet, kuten kirskunta tai huminta ajon aikana
  • Erikoiselta tuntuva kytkin
  • Moottorin tarkastusvalon syttyminen
  • Vaihdekohtainen tärinä tai nykiminen
  • Alhaiset vaihdelaatikon nestetasot (Katso myös automaattivaihteiston öljynvaihto hinta)
  • Viive vaihteiden vaihtumisessa

Jos vaihteiston voimansiirto alkaa olla jostain syystä epäkunnossa, asiansa osaava automekaanikko suosittelee sen huoltoa välittömästi.

Katso myös: Auton myllytys hinta: Mitä auton myllytys maksaa?

Mitä vaihdelaatikosta tyypillisesti korjataan?

Vaihdelaatikon korjauksessa voidaan korjata useita erilaisia osia, ja esimerkiksi vaihdelaatikon synkron ja turbiinin korjaus on yleistä.  Vaihtaa voidaan lisäksi uudet laakerit vaihdelaatikkoon, tai uudet hammaspyörät. Myös vaihdelaatikon tiivisteet voivat vaatia vaihtoa. Vaihdelaatikkoon liittyvillä töillä on yleensä takuu, jonka pituus voi olla puolesta vuodesta pariin vuoteen.

Vaihdelaatikon korjaus hinta: Nämä tekijät vaikuttavat korjauskustannuksiin

Vaihdelaatikon korjauskustannukset vaihtelevat paljon monesta eri tekijästä riippuen. Tärkein vaihdelaatikon korjauksen hintaan vaikuttava tekijä on automekaanikon tekemän työn määrä, eli tehdyt korjaukset ja niiden laajuus. Jos vaihdelaatikko tulee rakentaa tai vaihtaa kokonaan uudelleen, voit odottaa tästä useamman tuhannen euron laskua, kun käytät ammattimaista autohuoltoa ja oikeita osia. Sen sijaan pienet korjaukset ja esimerkiksi automaattivaihteiston öljynvaihto voivat maksaa pari sataa euroa.

Auton lasien tummennus hinta

1. Vaihdelaatikon vikojen ja ongelmien laajuus

Mitä isompaa vahinkoa vaihdelaatikkoon on päässyt syntymään, sitä kalliimmaksi vaihdelaatikon korjaus tulee, riippumatta siitä, onko kyseessä manuaali-, vai automaattilaatikko.

2. Auton vuosimalli

Huomattavasti vanhempiin autoihin ja museoautoihin on vaikeampi löytää varaosia, mikä voi lisätä myös vaihdelaatikon korjaushintaa.

3. Auton merkki

Harvinaisten automerkkien kohdalla voi olla, että korjauksessa tarvittavia varaosia ei suoraan löydy varastosta. Tämä voi lisätä sekä vaihdelaatikon korjaukseen kuluvaa aikaa että sen hintaa.

4. Vaihteistotyyppi: Manuaali-, vai automaattilaatikko?

Manuaali vaihteiston korjaus on yleensä edullisempaa kuin automaattivaihteiston korjaus.

5. Valittu autohuolto ja paikkakunta

Autohuollot ja korjaamot hinnoittelevat itse työnsä. Lisäksi vaihdelaatikon korjaushintaan vaikuttaa myös asuinpaikkakunta. Eri paikkakunnilla autokorjaamojen tuntiveloitukset ovat eri tasolla. Vaihdelaatikon korjauksessa tehdystä työstä maksetaan keskimäärin enemmän kuin siihen tarvittavista varaosista.

Tsekkaa myös: Auton pulttijaon mittaus : Oikea pulttijako

Automaattivaihteiston korjaus hinta on yleensä vähintään 20% enemmän kuin manuaalisen vaihteiston korjaushinta.

Katso myös vetokoukun hinta asennettuna

Automaattilaatikon korjaus hinta: Onko manuaali vai automaatti luotettavampi?

Automaattivaihteistolla varustetut autot ovat alttiimpia vaihteiston ongelmille ja korjauksen tarpeelle siitä yksinkertaisesta syytä, että niiden sisältämä tekniikka on monimutkaisempaa ja automaattilaatikko koostuu isommasta määrästä osia kuin manuaalivaihteinen laatikko. Automaattisen vaihdelaatikon korjaus hinta voi olla rahallisesti yksi kalleimmista autohuolto-operaatioista, jonka vuoksi hintojen kilpailutuksella voi säästää satoja euroja. Automaattivaihteisten autojen määrä lisääntyy myös Suomessa.

Vaikka automaattivaihteisto tekee siis ajamisesta helpompaa, automaattivaihteiston tekniikka nostaa vaihtelaatikon korjauskustannuksia manuaalivaihteistoihin verrattuna. Lisäksi autoteollisuudessa suosituksi trendiksi ovat nousseet kaksoiskytkinvaihteistot kuten DSG. Vaikka DSG:t ja muut kaksoiskytkinvaihteistot voivat nopeuttaa vaihteiden vaihtoa ja lisätä ajomukavuutta, niiden tekniikan monimutkaisuus altistaa vaihteistolaatikon myös ongelmille.

DSG vaihteiston korjaus

Etenkin aikaisemman sukupolven DSG vaihteisto on ollut hyvin altis ongelmille, joista yleisimpiä ovat DSG mekatroniikka ja DSG kaksoismassapyörä, ja näihin osiin liittyvät ongelmat. Kaksoismassakytkin taas on uudemman sukupolven DSG vaihteistojen ongelma.

DSG mekatroniikka korjaus

DSG mekatroniikka korjaus on yksi DSG vaihteiston yleisimmistä korjausoperaatioista. DSG:n mekatroniikan ongelmat ovat tyyppivikoja, joista kyseinen vaihteistotyyppi kärsii. DSG mekatroniikka ongelmia löytyy erityisesti Volkswagen -henkilöautoista, sillä kyseessä on Volkswagenin kehittämä tekniikka. Volkswagenilla onkin ollut suuria ongelmia vaihteistoon liittyvien vikojen kanssa. Pahimpina vuosina DSG vaihteisto tyyppiviat aiheuttivat vaihteiston vaihtoja jopa vain 100 000 kilometrin ajon jälkeen.

DSG vaihteiston korjaus hinta

DSG vaihteiston korjaus voi tulla kalliiksi. Aikaisemman sukupolven DSG mekatroniikka ongelmien korjaushinnat ovat nykyään 500 eurosta ylöspäin, ja useinmiten hinta on noin 1000 euroa. Sen sijaan uudemman sukupolven DSG vaihteiston korjaus voi maksaa jopa 2000-3000 euroa.

Osa vaihdelaatikon korjaus hinnasta kuluu vianmääritykseen, sillä vaihdelaatikossa voi olla mitä erilaisimpia vikoja.

Vaihdelaatikon korjaus vai kunnostettu vaihdelaatikko tilalle?

Vaihdelaatikon korjaus voi maksaa joissain tilanteissa yhtä paljon kuin kunnostetun ja huolletun vaihdelaatikon vaihtaminen sen tilalle. Tällainen voi olla esimerkiksi tilanne, jossa korkeamman hintaluokan autossa vaihdelaatikon ns. leviää ison mekaanisen vian seurauksena, ja vaihtoehtona on joko saman automaattivaihteiston täydellinen uudelleenkorjaus tai vaihteiston vaihto toiseen huollettuun vaihdelaatikkoon. Yksi tapa säästää vaihdelaatikon vaihtokustannuksissa on ostaa huollettu vaihdelaatikko itse, ja pyytää tarjous sen vaihtamisesta autohuollossa. Tällaisessa tilanteessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana siitä, että huollettu vaihdelaatikko käy omaan automalliin. Jos vaihdelaatikko sisältää paljon vaurioita, varaosien ja tehdyn työn hinnat voivat nostaa kokonaishintaa huomattavasti.

Mitä muita eroja vaihdelaatikon vaihdon ja korjauksen välillä on?

Kuten sanottua, jos sinun tulee päättää vaihdelaatikon korjauksen ja vaihdelaatikon vaihtamisen välillä, hinta luultavasti ratkaisee. Mitä monimutkaisempia ongelmia ja mitä enemmän vianmääritystä ja korjauksia alkuperäinen vaihdelaatikko vaatii, sitä suuremmalla syyllä voi olla parempi hankkia suoraan uusi ja huollettu vaihdelaatikko.

Vaihdelaatikko korjaus hinta: Miksi autossa on vaihdelaatikko?

Kuten sanottua, vaihteistolaatikko on yksi auton monimutkaisimmista mekaanisista järjestelmistä. Käytännössä auto tarvitsee erikokoisia vaihteita, koska polttomoottorin (tai sähkömoottorin) toiminta perustuu moottorin tuottaman voiman maksimointiin. Mitä pienempi roottori, sitä helpommin myös renkaat voivat pyöriä (vääntömomentti). Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että auton nopeus olisi maksimaalisella tasolla pienellä roottorilla. Suuremman roottorin käyttö samalla pyörimisnopeudella nopeuttaa myös auton renkaiden pyörimisnopeutta, mutta suuremman roottorin käyttö vaatii suurempaa alkuvoimaa. Kun auton vaihteita käytetään, voimansiirto vähentää moottorin pyörimisnopeutta ja lisää vääntömomenttia.

Vaihdelaatikon ongelmien ehkäisy: Muista nämä asiat

Monien vaihdelaatikon ongelmien syntymistä voidaan siirtää myöhemmäksi ja vaihdelaatikon ikää pidentää säännöllisellä perushuollolla. Lisäksi on hyvä muistaa, että vaihteiston mekaaninen vika voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa myös moottoriongelmia. Tärkeimpiä vaihdelaatikon käyttöikään liittyviä perushuoltoja ovat vaihteiston öljynvaihdot ja vaihdelaatikon säännöllinen huuhtelu. Nämä operaatiot on hyvä tehdä säännöllisin väliajoin, ja yleensä automallista riippuen niitä suositellaan tehtäväksi noin 50 000 – 75 000 kilometrin ajon jälkeen.

Vaihdelaatikon korjaus hinta: Näin vaihteiden vaihto tapahtuu

Manuaalivaihteisen auton vaihdetta säädetään kytkimen välityksellä. Kun kytkintä painetaan ja vaihdekeppiä asentoa vaihdetaan, vaihdelaatikon sisällä vaihtuu roottori. Kun uusi vaihde on kytketty, moottorin tuottama vioma siirtyy hammaspyörien kautta auton pyörille. Vaihdelaatikossa on useita eri osia, jotka ovat jatkuvasti liikkeessä ja hankauksessa muihin osiin. Vaikka vaihdelaatikon öljynvaihto vähentää vaihdelaatikon eri osiin kohdistuvaa kitkaa ja auton osien kulumista, jossain vaiheessa myös vaihdelaatikon vaihtaminen voi tulla tarpeelliseksi.

Vaihteistojen monimutkaisuuden, käytön ja toimintatavan vuoksi myös vaihteisto kuluu. Lisäksi tavalliset autoilijat ovat laiskoja tarkastamaan vaihteistoöljyjä tai automaattivaihteiston nesteitä. Nämä öljyt ja nesteet ovat kuitenkin tärkeä osa vaihdelaatikon huoltoa ja kunnossapitoa.

Video: Automaattivaihteiston purkaminen

Tällä Automatic Transmission kanavalla näytetään, kuinka General Motorsin 4L60-E automaattivaihteiston purkaminen tapahtuu.