Vetokoukun asennus hinta

Vetokoukun asennus on suhteellisen yksinkertainen operaatio. Jos sinua ei kuitenkaan itse kiinnosta lähteä asennuspuuhiin, voit tukea suomalaista työtä tilaamalla vetokoukku asennettuna. Vetokoukun asennus hinta riippuu sekä vetokoukusta että automallista.

Peräkoukun asentaminen onnistuu useimmissa autokorjaamoissa hyvin vikkelästi, jonka jälkeen traileri tai peräkärry kulkee vaivatta mökille, remonttikohteeseen tai muuttopuuhien aikana paikasta toiseen. Suomalaiset ovatkin tunnettua vetokoukkukansaa, sillä mökin remonttitarpeet, vene tai asuntovaunu pitää saada kuljetettua paikasta toiseen useita kertoja vuodessa.

Vetokoukun asennus hinta

Vetokoukkujen suosio ei kuitenkaan ole samanlainen muualla kuin Suomessa. Tämä näkyy valitettavasti eri automallien mahdollisuuksista asennuttaa niihin vetokoukku. Etenkin uudemman sukupolven pienemmissä autoissa sekä muotoilu että moottorin tehä voivat tehdä vetokoukun asennuttamisen mahdottomaksi. Sama ilmiö näkyy myös sähköautoissa. Paras tapa saada peräkoukun asennus hinta selville on kilpailuttaa hinta ilmaiseksi netissä.

Vetokoukun asennus hinta: Erilaiset vetokoukut

Vetokoukkuja on kolmea eri päätyyppiä, eli kiinteitä, irroitettavia ja kääntyviä/taitettavia vetokoukkuja. Vetokoukun asennus hinta riippuu huomattavasti vetokoukkutyypistä: Kiinteän vetokoukun asennushinta voi olla jopa puolet halvempi kuin kääntyvän vetokoukun asennushinta, kun vetokoukku ja asennus tilataan kerralla. Tämä luonnollisesti johtuu itse vetokoukun hinnasta, mutta myös automallista. Vetokoukun asennuksesta voi odottaa pulittavansa noin 150-250 euroa keskimäärin, kun vetokoukku on jo hankittuna.

Vetokoukun asennus hinta vaihtelee 350-1100 euron välillä
Monissa kevyissä automalleissa vetokoukku on jätetty laittamatta tehtaalla.

Vetokoukku asennettuna hinta

Vetokoukun asentaminen riippuu siis siitä, haluaako omaan autoon kiinteän, irroitettavan vai kääntyvän vetokoukun. Jotta operaation hinta-arviointi etukäteen ei menisi liian helpoksi, myös oma automalli vaikuttaa vetokoukun asentamisen hintaan. Auton takapuskurin alueella liittyvä tekniikka vaikuttaa siihen, minkälainen vetokoukku autoon voidaan asentaa.

Lue myös: Mikä on auton sisäpesujen hinta? 

Kiinteän vetokoukun hinta asennettuna

Kiinteän vetokoukun hinta asennettuna alkaa noin 400 eurosta autohuollosta riippuen, ja perushinta on Suomessa noin 400-600 euron välillä.

Irroitettavan vetokoukun hinta asennettuna

Irroitettavan vetokoukun hinta asennettuna taas voi olla huomattavasti kalliimpi kuin kiinteän vetokoukun hinta. Irroitettavan henkilöauton vetokoukun asennushinta riippuu myös siitä, minkälainen operaatio sähkösarjoitus on, ja onko autossa peruutuskamera. Irroitettavan vetokoukun hinta asennettuna liikkuu 500-1000 euron välillä.

Kääntyvän vetokoukun hinta asennettuna

Jotkut vetokoukut vaativat takapuskurin irroittamista, jotta ne saa laitettua paikalleen. Peräkoukun asennus ei tarkoita ainoastaan mekaanista vetokoukun asentamista, sillä auton vetokoukun asennus hinta pitää sisällään myös sähkösarjan asennuksen. Tällä on huomattavasti merkitystä myös lainsäädännön kannalta, sillä liikenneministeriön ajoneuvoasetuksen mukaan perävaunun valot tulee olla tietynlaiset.  Taittuva eli kääntyvä vetokoukku autoon on yleensä kaikista kallein vetokoukkutyyppi. Kääntyvien vetokoukkujen asennushinnat voivat olla helposti yli 1000 euroa.

Vetokoukku ja perävaunun vetäminen

Vetokoukku on kaikille autoilijoille tuttu kapistus, joka löytyy useista automalleista vakiovarusteena. Silti etenkin uusimmissa automalleissa, joissa on suunnitteluvaiheessa säästetty kaikesta, vetokoukku voi puuttua. Vetokoukku eli peräkoukku toimii perässä kulkevan laitteen kiinnityskohtana omaan autoon. Takana olevassa laitteessa, joka voi olla toinen auto, asuntovaunu, traileri tai peräkärry, vetokoukku kiinnitetään etuosaan. Tällöin edessä oleva auto vetää omilla pyörillään takana olevaa laitetta mukanaan.

Auton maalaus mielessä? Katso auton maalaus hinta

Vetokoukkua voidaan käyttää sekä vapaa-ajalla että työkäytössä. Monille auton vetokoukun asennus tulee jälkikäteen harmillisesti mieleen, kun sitä eniten tarvitsisi. Vetokoukun päässä on kytkentä, jolla sen saa liitettyä traileriin tai peräkärryyn helposti. Henkilöauton vetokoukun asennus voidaan tehdä joko kiinteästi tai irroitettavalla vetokoukulla. Kiinteä vetokoukku jää nimensä mukaisesti autoon kiinni, kun taas irroitettava vetokoukku autoon on tarvittaessa irroitettavissa, esimerkiksi katsastusta varten. Lisäksi markkinoilla on myös enemmän ja enemmän käännettäviä vetokoukkuja.

Vetokoukku hinta

Vetokoukkuja on markkinoilla hyvin monenlaisia, ja edullisimmat vetokoukut maksavat noin 70-90 euroa. Parhaimmat ja kalleimmat vetokoukut, jotka ovat tavallisesti irroitettavia tai kääntyviä vetokoukkuja, maksavat 200-300 euroa.

Koska automallien takapuskurit eroavat toisistaan huomattavasti muotoilun ja kytkentöjen osalta, erilaisia vetokoukku malleja on myös paljon. Isoista merkeistä esimerkiksi Steinhof on valmistanut useita erilaisia vetokoukkumalleja automallista riippuen. Vetokoukut voidaan jaotella esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

Kiinteä vetokoukku, irroitettava vetokoukku vai kääntyvä vetokoukku?

Erilaiset vetokoukut sopivat hyvin eri autoihin. Tässä kappaleessa käymme läpi erilaisten vetokoukkujen ominaisuuksia ja niiden keskimääräisiä markkinahintoja.

Kiinteä vetokoukku hinta

Kiinteät vetokoukut ovat edullisimpia peräkoukkuja, ja niiden hinnat pyörivät 70-120 euron välimaastossa automerkistä ja mallista riippuen.

Jos vetokoukku on kiinnitetty autoon tehdasmallisena, on se luonnollisesti kiinteä vetokoukku. Kiinteä vetokoukku on hyvä valinta silloin, kun vetokoukku on käytössä jatkuvasti. Jos siis vedät esimerkiksi traileria tai asuntovaunua auton perässä pitkillä kilometreillä, kannattaa asennuttaa kiinteä vetokoukku (jos tämä ei ole tullut autoa ostettaessa jostain syystä mieleen).

Vetokoukun hinta asennettuna on noin 500-1500 euroa. Kiinteän vetokoukun asennus tulee kaikista edullisimmaksi. Kiinteä vetokoukku autoon on usein myös halvin vetokoukku. Kiinteän vetokoukun etuna on se, että peräkoukku on aina paikallaan riippumatta vetotarpeesta. Kiinteän vetokoukun huonona puolena taas on luonnollisesti se, että sen irroittaminen ei ole pihamekaanikon juttu. Lisäksi jos auto on varustettu peruutustutkalla, voi sen toiminta häiriintyä vetokoukusta peruutustutkan sensoreiden vuoksi.

Irroitettava vetokoukku hinta

Irroitettavat vetokoukut ovat kalliimpia kuin kiinteät vetokoukut, ja voit odottaa maksavasi irroitettavasti vetokoukusta 150-300 euroa automallista ja peräkoukusta riippuen (+ mahdollinen asennus).

Kiinteä vai irroitettava vetokoukku? Irroitettava vetokoukku on hyvä valinta silloin, kun vetokoukku ei ole jatkuvasti käytössä. Esimerkiksi uusimmissa automalleissa joissa ei ole tehdasasennettuna kiinteää vetokoukkua, on usein peruutustutka vakiona. Tällaisissa automalleissa on jo suunnitteluvaiheessa tehty trade-off ratkaisu siinä, asennetaanko autoon tekninen peruutustutka vai vetokoukku. Koska useimmat kaupunkiasujat eivät vetokoukkua kaipaa, peruutustutka löytyy vetokoukun sijasta yhä useammasta automallista. (Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö peruutustutkaa ja vetokoukkua saisi asennettua samaan autoon jo tehtaalla.)

Jos taas haluat silloin tällöin kuljettaa esimerkiksi venetrailerin tai peräkärryn, on irroitettava vetokoukku hyvä valinta. Silloin kun peräkoukku ei ole käytössä, saa sen irroitettua. Irroitettava vetokoukku toimii hyvin peruutustutkan sisältävissä autoissa. Irroitettava peräkoukku on kiinteää peräkoukkua kalliimpi, jonka lisäksi se tulee huollattaa ja irroittaa tasaisin väliajoin. Useimmat irroitettavat peräkoukkumallit sisältävät lukon, jonka kanssa autoilija saa olla tarkkana. Nykyään markkinoilla on tosin myös irroitettavia, lukottomia peräkoukkuja.

Taittuva eli kääntyvä vetokoukku hinta

Kääntyvä vetokoukku on vetokoukkutyyppi, joka on fiksu valinta peräkoukuttomiin autoihin. Kääntyvä eli sisäänvedettävä vetokoukku saadaan käännettyä piiloon silloin, kun se ei ole käytössä, eikä sen asenntuksessa tarvitse erikseen irroittaa puskuria. Kääntyvän tai alle taittuvan vetokoukun hinta ilman asennusta voi olla automallista riippuen 500-800 euroa.

Katso myös: Auton ilmastointi huolto hinnat

Kiinteä, irroitettava vai taitettava vetokoukku? Vetokoukku sähköautoon?

Kun sähköautot yleistyvät, tulee monelle sähköautoista kiinnostuneille kysymykseksi se, voiko sähköautoon asentaa vetokoukun. Tämä toki riippuu myös sähköautomallista, mutta valtaosaan nykyisen sukupolven sähköautoista ei voi asentaa vetokoukkua. Sähköautossa ongelma voi tulla joko perävaunun vetoon liittyvistä vaatimuksista, joihin sähköauton moottori ei yksinkertaisesti riitä, kun myös siitä että sähköauton takaosan muotoilu ei välttämättä tue peräkärryn asentamista. Myöskään hybridimallin autoihin ei välttämättä saa vetokoukkua.

Koska maailmanlaajuisesti peräkoukkujen kysyntä on vaatimatonta, ongelmaan ovat kehittäneet ratkasiua vain tietyt sähköautomerkit. Uuden sukupolven sähköautoissa vetokoukku voi näkyä lisävarusteena, kunhan moottorin teho ja sähköauton rakenne sen sallivat.

Onko vetokoukun asennus mahdollista tehdä itse?

Vetokoukun kiinnitys voidaan tehdä myös itse, mutta tällöin on hyvä tietää mitä tekee. Vetokoukun kiinnitys ei nimittäin ole niin yksinkertaista, sillä samalla tulee tehdä myös auton sähkösarjoitus vetokoukkua varten (vetokoukun pistoke), jotta perävaunun valot toimivat oikealla tavalla. Jos itsellä ei ole ihan tuoreimmassa muistissa miten esimerkiksi ABS-jarrujärjestelmä kalibroidaan, kannattaa vetokoukun laittaminen jättää asiantuntijalle.

Video: Vetokoukun asennus Volvoon

Katso allaolevasta CaravanTV videosta, miten käy peräkoukun asennus Volvo XC60-malliin.