Ota nämä asiat huomioon, kun tilaat uudet vanteet (Osto-opas 2022)

Auton vanteet – Näin ostat edulliset ja hyvät vanteet 

Mitä kannattaa ottaa huomioon kun ostat uudet vanteet autoon?

Kuvittele tilanne, jossa loskaisen talven jälkeen koittaa kevät, ja olet pitkän pakkasjakson jälkeen vihdoin saanut tarvittavat rahat säästöön, jolla ostaa uudet aluvanteet. Kromipinnoitetut aluvanteet kiiltävät kilpaa auringon kanssa läheisellä parkkipaikalla, ja ohikulkijat eivät voi olla kääntämättä katsettaan autoosi.

Jotta tämä vanneunelma toteutuisi, kannattaa silti aloittaa perusteista. Vanteiden ostaminen jälkimarkkinoilta voi olla haastavaa puuhaa, jos et tiedä, mitä olet tekemässä. Tässä oppaassa kertaamme sinulle, mitä kaikkea tulee ottaa huomioon silloin, kun haluat ostaa uudet vanteet, olivat ne sitten teräsvanteet tai alumiinivanteet.

Alumiinivanteet

Alumiinivanteet tai aluvanteet saa tilattua helposti netistä

Edulliset alumiinivanteet

Hanki alumiinivanteet

Renkaat ja alumiinivanteet

Renkaat ja alumiinivanteet ovat lyömätön yhdistelmä

Edulliset renkaat ja alumiinivanteet

Hanki rengaspaketti

Renkaat ja teräsvanteet

Tilaa renkaat ja teräsvanteet netistä ja säästät rahaa jopa useita kymmeniä prosentteja jälleenmyyntihinnasta. Rengaspaketti, joka sisältää teräsvanteet ja renkaat

Renkaat ja teräsvanteet

Hanki rengaspaketti

1. Tunne auton merkki ja malli

Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun tilaat uudet vanteet netistä? Tsekkaa uusi osto opas!

Vanteiden ostamisessa tärkeintä on tietysti tietää auton merkki ja malli. Tämä on tavallisesti helppoa, sillä suurin osa autoilijoista tuntee automerkkinsä ja mallinsa hyvin perusteellisesti. Suomalaiset rakastavat autoja kuin puolisojaan, luultavasti kireän pakkastalven ja sateisten kelien ansiosta. Myös pitkillä välimatkoilla saattaa olla jotain tekemistä asian kanssa. Tärkein asia on se, mihin käyttöön vanteet tulevat. Käytätkö autoa vain leppoisassa kaupunkiajossa, vai onko tarkoituksena ajaa maa-, ja mökkiteillä? Onko autosi tavallinen henkilöauto, pakettiauto vai kenties neliveto maasturi? Nämä kaikki tiedot vaikuttavat myös vanteiden valintaan.

2. Vanteen koko – osta oikean kokoiset vanteet

Jos aiot ostaa uudet vanteet mutta renkaat ovat vielä käyttökelpoiset sen sijaan, että ostaisit koko rengaspaketin, sinun tulee tietää renkaiden koko, jonka tulee sopia yhteen vanteen koon kanssa. Jos renkaasi ovat esimerkiksi varustettu merkinnällä, 205 55 R16, tarvitset renkaat, joiden halkaisija on 16 tuumaa.

Jos kuitenkin aijot ostaa koko rengaspaketin ja uusia kerralla sekä renkaat että vanteet, netistä voi etsiä sopivia rengaspaketteja sekä valitsemalla hakukriteeriksi parhaat tai edulliset vanteet, tai suoraan auton mallilla.

3. Vanteen materiaali ja ulkoasu

Vannemateriaalit ja vanteiden muotoilu vaihtelevat paljon, ja nykyään on satoja erilaisia vannemalleja joista valita. Voit valita erilaisista vannemateriaaleista ja viimeistelyistä, ja suosituimpia ovat esimerkiksi:

  • Mustat vanteet – kiiltävät tai mattamustat
  • Harmaat vanteet – kiiltävän harmaat, mattapintaiset tai tummat
  • Kromivanteet
  • Erikoiskuvioidut vanteet – Yksityiskohtaiset kuvitukset omiin vanteisiin. Voivat olla ulkopinnalta metalliset, mustat tai kromiset
  • Yhdistelmäväriset vanteet – Vanteet, joissa on elementtejä sekä mustista, harmaista tai kromivanteista, joiden lisäksi vanteen ulkopintaan on lisätty efektiväri, kuten sininen, vihreä, punainen tai oranssi. Usein metallinhohtoisia värejä. Lisäksi on olemassa todellisia kustomivanteita, joissa värikombinaatioiden määrä on rajaton.
Tilaa vanteet netistä

Teräsvanteet vai kromivanteet? Vanteen materiaali ratkaisee

Vanteita valmistetaan monesta eri metallisekoitteesta, ja vanteen materiaalilla onkin välilä myös sen ajo-ominaisuuksien, kestävyyden ja ulkonäön kannalta. Vannemateriaalina voidaan käyttää esimerkiksi teräspeltiä tai kevytmetalleja, useinmiten jonkin sortin alumiiniseosta.

Teräsvanteet eli peltivanteet

Peltivanteet eli teräsvanteet ovat se perinteinen vannetyyppi, ja terästä on käytetty vanteiden valmistamisessa 1900-luvun alkupuolelta asti. Nykyään teräsvanteet valmistetaan yleensä hydraulisella prässillä teräsharkoista. Terästä käytetään materiaalina pääasiallisena materiaalia myös tehdasvalmisteisissa perusvanteissa, joten suurin osa autojen vanteista on tehty teräksestä.

Teräs, joka on itse asiassa raudan ja hiilen sekoite, on lujempi ja raskaampi metalli kuin muut vannemetallit, joka lisää vanteiden peruspainoa kevytmetalleihin verrattuna. Koska teräsvanteet prässätään kokoon tavallisesti yhtenä kappaleena, ne ovat usein hyvin samannäköisiä keskenään. Teräsvanteet eivät siis ole vannemuotoilun ykköstuote, eikä se tämän materiaalin päätehtävä olekaan. Terästä on halpa tuottaa ja se toimii hyvin vannemateriaalina. Ainoa tapa jolla teräsvanteeseen voi räätälöidä uutta muotoilua, on lisätä reikiä vanteen ulkosivuun, esimerkiksi ilmavirtauksen parantamiseksi tai jarrujen viilentämiseksi.

Monet automerkit lisäävät peltivanteisiin muovista tai kumista erilliset päälliset eli pölykapselit omalla merkillään, jotta teräsvanteiden ei-niin-viehättävä ulkokuori peittyisi. Peltivanteet ovat myös suomalaisten autoilijoiden suosikkivanteet, sillä niiden hinta ei päätä huimaa. Peltivanteita saa netistä edullisesti, ja peltivanteet tilataan usein suoraan pölykapseleiden kanssa.

Kevytmetallivanteet

Kevytmetallivanteet valmistetaan normaalisti joko magnesiumista tai alumiinista, ja lujitusaineena käytetään yleensä nikkeliä.

Kevytmetallivanteita on totuttu näkemään menneinä vuosikymmeninä lähinnä korkeampien hintaluokkien autoissa, mutta nykyään kevytmetallivanteet voivat tulla vastaan lähes minkä tahansa hintaluokan autossa myös suoraan tehdasvanteina. Kevytmetallivanteet valmistetaan normaalisti magnesiumin tai alumiinin ja nikkelin sekoituksena. Kevytmetalliseoksella saadaan valmistettua kevyet vanteet, jotka kuitenkin ovat suunnilleen yhtä kestävät kuin teräsvanteet.

Mitä enemmän metalliseoksessa on nikkeliä, sitä vaikeempaa on vanteen muotoilu valmistuksen aikana. Vähentämällä nikkelin määrää vanteesta saadaan pehmeämpi ja taipuisampi, mikä lisää mahdollisuuksia vanteiden kustomointiin ja suunnitteluun. Näin vuosien varrella kevytmetallivanteissa on käytetty mitä omaperäisempiä muotoiluratkaisuja. (Toinen asia on se, miltä pehmeä vanne näyttää sorvausoperaation jälkeen.)

Miksi kevyet vanteet ovat hyvä asia auton suorituskyvyn kannalta?

Kevyet vanteet ja auton jousittumaton massa

Jousittumaton massa kuvaa sellaisten auton osien painoa, joita ei ole itsessään tuettu auton jousituksella eli pyöräntuennalla, ja joiden jousto perustuu osan omaan joustoon. Tällaisia auton osia ovat vanteiden lisäksi esimerkiksi jarrut. Mitä enemmän esimerkiksi vanteilla on painoa, sitä suurempi on niiden jousittamaton massa ja sitä enemmän ne joustavat. Jos jousittumatonta massaa on vähän, ajon aikainen auton hallinta helpottuu, kun suurempi osa  aaltoilevasta tienpinnasta tulevasta reaktiovoimasta siirtyy renkaiden kautta suoraan auton jousitukselle. Näin kevyet vanteet toimivat fysiikan näkökulmasta, eli pähkinän kuoressa ne lisäävät ajomukavuutta ja ajon hallintaa. Tämä on tärkein syy sille, miksi suorituskykyiset autot siirtyivät aikoinaan kevytmetallivanteisiin, sillä kevyemmät vanteet auttoivat kiihdyttämisessä ja auton yleisessä dynamiikassa.

Monikappaleiset vanteet – BBS Vanteet

Monikappaleiset vanteet ovat luonteeltaan erikoisvanteet. Monikappaleisia vanteita valmistaa etenkin saksalainen vannevalmistaja BBS, jonka monikappaleinen vannemalli kehitettiin alun perin jo 1970-luvulla. Saman yhtiön kaksikappaleinen vanne koostuu vanteen ulkopinnasta ja ympyränmallisesta vannekehikosta, jotka kiinnitetään toisiinsa ulkopinnassa kiertävillä ruuveilla. Tämän jälkeen vanne tiivistetään erillisellä tiivisterenkaalla. Kolmiosaiset BBS vanteet ovat vanneteknologiassa vielä askeleen pidemmällä, ja kolmiosaisissa vanteissa vannekehikko on jaettu kahteen eri osaan, joka helpottaa vanteen leveyden säätelyä.

Useasta eri kappaleesta valmistetut vanteet eivät ole niin kestävät verrattuna yksikappaleisiin vanteisiin, mutta esimerkiksi BBS on kehittänyt monikappaleisia vanteita niin pitkälle, että niiden lujuustaso on samaa luokkaa kuin yksiosaisilla vanteilla. Jos tilaat moniosaiset vanteet, ota huomioon se, että kaikki vannevalmistajat eivät ole kiinnittäneet vanteiden vahvuus-, ja lujuusominaisuuksiin samalla tavalla huomiota. BBS on kehittänyt myös vanteiden ilmavirtaukseen liittyvän AIT-teknologian, jota yhtiö on käyttänyt etenkin matalamallisten vanteiden valmistuksessa. AIT-teknologialla ja vanteiden valmistamisella monesta eri kappaleesta on mahdollista vähentää vanteen jousittamatonta painoa, parantaa autonhallintaa ja lisätä sen polttoainetehokkuutta ilman, että vanteen jäykkyys tai lujuus vähenevät.

Alumiinivanteet

Alumiinivanteet ovat kevytmetallivanteet, jotka tavallisesti valmistetaan metalliseoksesta. Alumiinivanteissa käytetään sidosaineena nikkeliä, joka antaa lujuutta alumiinivanteelle. Myös täysalumiinisia vanteita on markkinoilla. Vanteista kaikista kevyimmät ja kestävimmät mallit valmistetaan kevytmetallista takomalla.

Taotut alumiinivanteet valmistetaan altistamalla alumiini suurelle lämpötilalle ja paineelle, joka ei sulata metallia, mutta muokkaa sen perusominaisuuksia, kuten lujuutta ja huokoisuutta. Jos kyseessä ovat kevytmetallivanteet, joissa alumiini on pääasiallinen metalli, tällaiselle metalliseokselle saadaan halutut ominaisuudet karkaisemalla alumiini menetelmällä, jota kutsutaan erkautuskarkaisuksi.

Alumiinivanteet ovat yleensä kalleimman hintaluokan vanteet, eli alumiinivanteiden hinta voi olla monille kynnyskysymys niiden ostamiselle. Jos haluat löytää aluvanteet halvalla, voi netistä olla mahdollista löytää alumiinivanteet tarjous. Muista kuitenkin tarkastaa, että käytät luotettavaa jälleenmyyjää, etteivät halvat alumiinivanteet paljastu feikkivanteiksi. Netistä alumiinivanteet saa tilattua kaikista suosituimmista ja isoimmista rengas-, ja vannenettikaupoista.

Tilaa aluvanteet netistä

Kromivanteet

Kromivanteet ovat tavallisesti  kevytmetallivanteet, jotka on pinnoitettu kromilla tai muulla kiiltävällä metallilla. Näin kromivanteisiin saadaan peilipintainen efekti. Kaupassa hyvät ja näyttävät kromivanteet erottaa hinnasta.

Feikkivanteet

Älä osta feikkivanteita, vaan hanki uudet vanteet netistä tai kaupasta luotettavalta jälleenmyyjältä. Feikkivanteet, eli halvemmasta metalliseoksesta tehdyt vanteet, ovat turvallisuusriski etenkin kovemmilla nopeuksilla. Jätemetallivanteet, voivat näyttää päällepäin päältäpäin kuin alumiinivanteilta, mutta ne onkin valmistettu jätemetallista tai muusta metalliseoksesta. Koska feikkivanteet tai kiinalaiset halvimmat vanteet eivät kestä vanteille tarkoitettua rasitusta, voit pahimmillaan hajottaa autosi. Jos tilaat käytetyt vanteet, vaadi saada nähdä alkuperäiset tositteet siitä, mistä materiaalista ne on valmistettu ja kuinka paljon vanteilla on ajettu.

4. Vanteen hinta – tsekkaa halvat vanteet netistä

Kuinka paljon rahaa voit käyttää uusien vanteiden hankintaan?

Oma budjetti päättää loppupeleissä sen, minkälaiset vanteet sopivat juuri omaan autoosi. Vanteen hinta riippuu sekä vannemateriaalista että vanteen koosta. Mitä suurempi vanne on, sitä kalliimpi on myös vanne. Kromivanteet ja alumiinivanteet ovat kalliimpia kuin teräsvanteet. Vannetyypit ja niiden hinnat vaihtelevat paljon myös sen mukaan, onko ne tehty yhestä kappaleesta, vai yhdistelty erikokoisista metallielementeistä. Halvat alumiinivanteet voivat maksaa 500 eurosta ylöspäin, ja kalliit aluvanteet voivat olla monta tuhatta euroa. Hintojen vertailulla säästät satoja euroja vannehankinnassasi.

5. Vanteen ulkonäkö

Monilla nettikaupoilla on palvelu, jossa voit virtuaalisesti asentaa lempivanteet suoraan omaan autoon. Kannattaa käyttää tätä palvelua häikäilemättömästi hyödyksi ja vertailla erilaisten vanteiden ulkonäöllisiä ominaisuuksia keskenään.

Automerkkien omat vanteet ja tunnetuimmat vannemerkit

Audi vanteet

Audi on yksi niistä automerkeistä, johon vanteiden hankkiminen netistä ei ole ainakaan tarjonnasta kiinni. Todella monet vannemerkit tekevät juuri Audeihin räätälöityjä vanteita. Usein Audin tehdasvanteet eivät ole niin erikoiset, ja moni audikuski haluaakin vaihtaa uudet vanteet Audiin niin nopeasti kuin mahdollista. Uudet Audin vanteet voivat olla yksiosaiset tai vaikkapa 3-osaiset. Monet audit ovat AWD malleja eli nelivetoja. Jos sinulla on AWD mallin nelivetoinen Audi, osta samankokoiset renkaat ja vanteet eteen ja taakse. Jos ostat erikokoiset vanteet ja renkaat, pahimmassa tapauksessa auton voimantuotto voi mennä sekaisin, eivätkä mittaristot toimi kunnolla. Tunnettuja merkkejä, joiden valikoimissa on Audi vanteet, ovat muun muassa Axe, Motegi ja Regen. Näiltä merkeiltä löytyvät myös Audi A4 vanteet.

Uudet BMW Vanteet

BMW on aina ymmärtänyt, että he eivät valmista pelkkiä autoja, vaan todellisia ajolaitteita. Bemarista uniikin autonvalmistajan tekee yhtiön kyky kiinnittää huomionsa pieniin yksityiskohtiin. Kun bemarikuski astuu rattiin, BMW haluaa todellakin antaa maailman parhaimman ajokokemuksen.

BMW aluvanteet saa tilattua jälkimarkkinoilta helposti, ja monissa nettikaupoissa on BMW vanteet mukavasti jaoteltuna eri sarjan bemareihin aina BMW 1:stä X-sarjan maastureihin ja BMW seiskasarjaan. Suosittuja BMW vannemerkkejä ovat Avant Garde ja Beyern. Erityisesti Beyern BMW vanteet ovat bemarikuskien suosiossa. BMW vanteiden hinta harvoin on markkinoiden halvin, mutta ei ole autokaan.

Volvo vanteet

Mistä ostaa uudet vanteet Volvoon ja miltä valmistajalta? Suomesta Volvon vanteita kannattaa kysellä ensinnäkin Volvon liikkeistä. Uusien räätälöityjen vanteiden hankkiminen omaan Volvoon voi olla työtä vaativa prosessi. Nettikaupoista löytyy paljon jälkimarkkinavanteita lähes kaikkiin Volvo-malleihin, muun muassa Volvo R, Volvo S40/V40, Volvo XC40 ja Volvo XC70. Tunnetuin jälkimarkkinamerkki lienee Verde, joka on erikoistunut Volvon vanteisiin.

Volkswagen vanteet

Riippumatta siitä onko sinulla uudemman mallin Beetle, VW Golf vai Volkswagen Passat, Volkkareille tarkoitettujen uusien vanteiden löytäminen on helppoa. Volkswagen vanteet löytyy esimerkiksi merkeiltä RTX, Miro, BBS ja OZ.  

Mersun vanteet

Saksalainen Mercedes Benz ei kaipaa erityistä esittelyä. Mersu on tunnettu sekä luksusmalleistaan, korkean suorituskyvyn maastureista, urheiluautoista ja henkilöautoista. Mersu on Bemarin ja Audin ohella Suomen suosituin autoharrastajien merkki, jota joko rakastetaan tai vihataan. Koska mersut ovat yleensä korkeamman hintaluokan autoja, moni autoharrastaja haluaa myös kunnolliset mb vanteet. Esimerkiksi korkean suorituskyvyn AMG Mersut ovat suosittuja custom-vanteiden kohteita. Tilaustyönä tehtyjä Mersun vanteita löytää monelta eri merkiltä. Vanteet mersuun kannattaa tsekata esimerkiksi seuraavilta vannevalmistajilta: Moteki, Eurotek, F1R, Verde, Helo ja Axe. 

Skoda vanteet

Vaikka Skoda on Suomessa lähinnä perheauton maineessa, Skoda on suosittu automerkki kustomointiin. Jos haluat alkaa räätälöidä omaa Skodaa, kannattaa aloittaa uusista vanteista. Riippumatta siitä, onko mallisi Fabia vai Octavia, monet nettikaupat myyvät ainakin 4×100, 5×100 ja 5×112 kokoisia vanteita. Tsekkaa nämä merkit: Xtreme, Vega ja Golus.

Vannemerkit – Nämä merkit valmistavat vanteita jälkimarkkinoilta

Tilaa vanteet netistä

Alutec vanteet

Alutec on saksalainen vannevalmistaja, joka on perustettu vuonna 1996. Nykyään Alutec on yksi johtavista keyvtmetallivanteita valmistavista eurooppalaisista vannemerkeistä, ja kuten nimestä voi päätellä, alumiinivanteet ovat merkin päätuote. Alutecin suosittu vannemerkkisarja kulkee nimellä Alutec Grip, josta on monia erilaisia versioita, kuten Alutec Grip Graphite ja talvikäyttöön tarkoitettu Alutec Grip Polar, johon talvirenkaat sopivat hyvin. Muita suosittuja Alutecin malleja ovat Alutecin Singa-, ja  Alutec Dolomit.

Ace

Vannevalmistaja Ace on erikoistunut erityisesti suurten kevytmetallivanteiden valmistukseen ja myyntiin. Ace vanteet on lähtökohtaisesti tarjoitettu korkeimpien hintaluokkien autoihin ja urheiluautoihin. Tunnettuja vannemalleja ovat esimerkiksi Ace Alloy Aspire, Ace Alloy Convex ja Ace Alloy Couture.

Aez

Aez on saksalainen alumiinivannemerkki, joka kuuluu kansainväliseen Alcar-konserniin. Vaikka Aez ei ole vannemaailman isoin ja tunnetuin merkki, sen valikoimista löytyy hyvin erilaisia vannetyyppejä esimerkiksi perusvanteiden ja näyttävämpien vanteiden kategorioissa. Suosittuja malleja ovat muun muassa Aez Raver alumiinivanteet, sekä Aez Panama.

Ats

Saksalainen Ats, joka on myös entinen F1-talli, on alumiinivanteita valmistava vannemerkki. Atsin vanteiden parhaita puolia ovat niiden muotoilu ja muihin alumiinivanteisiin verrattuna edullisempi hinta. Ats toimittaa vanteitaan myös Euroopan suurimmille automerkeille. Tunnettuja malleja: Ats Perfektion, Ats Crosslight, Ats Radial ja klassinen Ats Cup.

BBS

Vannevalmistaja BBS on saksalainen supervannemerkki. Kyseessä on huippuluokan erikoisvanteita kehittävä yritys, joka on edistyksellisen vanneteknologian ja jatkuvan tuotekehityksen ansiosta toiminut vannealan pioneerina jo vuosikymmeniä. BBS tuottaa vanteita sekä jälkimarkkinoille kuluttajakäyttöön että moottoriurheiluun. Monet luksusautomerkit käyttävät tehdasvanteinaan BBS:n valmistamia vanteita. Tällaisia merkkejä ovat esimerkiksi Porsche, Ferrari, Maserati, Rolls Royce, Jaguar ja Lexus. Kuluttaja-autoihin tehtyjä vannemalleja, joita on saatavilla myös suomesta, ovat esimerkiksi BBS SR, BBS SX , BBS CC-R ja BBS FI-R. BBS vanteet maksavat noin 150 eurosta 3000 euroon kappaleelta.

Brock

Brock on kevytalumiinivanteita valmistava saksalainen yritys, jolta voi hankkia vanteet Audiin, BMW:en, Mersuun, Miniin, Porscheen tai Teslaan, joten yritys on keskittynyt hieman keskihintaisia autoja kalliimpien autojen kategoriaan. Tunnettuja malleja: Brock 35, Brock eB1 ja Brock B32.

Dezent

Dezent vannemerkillä on valikoimissaan 36 erilaista vannemallia. Dezent onkin tunnettu laajasta valikoimasta ja kilpailukykyisestä hinnasta. Suosituimpia Dezentin vannemalleja ovat Dezent RE, Dezent TA, ja Dezent TB-mallit. Dezentin valikoimissa on kuitenkin vannemalleja TA-mallista aina TZ-vanteisiin asti.

Dotz

Dotz Tuning Wheels on tunnettu autotuunaajien suosima vannemerkki, jonka vannemallit edustavat näyttäviä vanteita. Suomesta saatavia malleja ovat muun muassa Dotz Dakar, Dotz Kendo, ja Dotz CP5.

Enzo

Enzo on suosittu jälkimarkkinavanteita kehittävä vannemerkki, jonka vanteet sopivat hyvin myös Suomen talviolosuhteisiin. Esimerkiksi Enzon B, G ja H toimivat sekä lämpimässä kesässä että kylmässä talvessa, kun taas vaikkapa Enzo W vanteet ovat erityisesti tehty talvikäyttöä varten.

Extreme

Extreme on yhdysvaltalainen autoalan yritys, joka on ollut markkinoilla jo yli 30 vuotta. Extremen valikoimissa ovat sekä renkaat että vanteet, ja vannekatalogista löytyy vanteet hyvin erilaisiin tarpeisiin kustomvanteista kevytmetallivanteisiin ja orkkis-tehdasvanteisiin. Myöskään Extremen hinnat eivät päätä huimaa. Suomalaisista nettikaupoista löytää ainakin Extremen X90-, ja X12-sarjan vanteita monella eri värillä. Hinnat ovat noin 100 eurosta ylöspäin per vanne. Löydät monesta liikkeestä vanteet myös osamaksulla, käytettyjen autojen tapaan.

Fondmetal

Fondmetal on italialainen vannemerkki, joka on perustettu vuonna 1972. Fondmetal on perheyritys, joka toimi alun perin alumiinivalimona. Fondmetal valmistaa vanteita sekä moottoriurheiluun että kuluttajille. Suosittuja malleja ovat mm. Fondmetal 8100, Loke, Alke, Signature ja Insipired.

Image

Image on brittiläinen vannevalmistaja, joka tarjoaa räätälöityjä vannemalleja tilauksesta. Imagen vanteet ovat pääsääntöisesti monikappaleisia (three piece) ja suurin yrityksen markkina-alue on moottoriurheiluun, kiihdytysajoihin ja offroad-autoihin tehtävät vanteet. Imagen vanteet ovat todelliset erikoisvanteet, joita ei ihan jokaisessa autossa näe. Imagen tuotebrändejä ovat muun muasa Image Motion ja Image Wind.

Mak

Mak on italalialainen vannevalmistaja, joka suunnittelee vanteita erityisesti tietyille automerkeille, kuten Mercedes, Volvo, Porsche ja BMW. Lisäksi Makilla on valikoimissa 4×4 maasturivanteet ja Land Rover-, sekä Range Rover-vanteet. Makin tuotteita ovat esimerkiksi Mak King malliston vanteeet, Mak priMe FF ja Mak Turismo-FF.

Mangels

Mangels on brasilialainen metallialan tuotteita valmistava yritys, joka valmistaa useiden muiden metallituotteiden lisäksi suorituskykyisiä vanteita. Suurin osa Mangelsin vanteista on peltivanteita, mutta yrityksellä on valikoimissa myös alumiinivanteet. Suomesta saa tilattua ainakin Mangelsin Amazon-, ja Mirage sarjan vanteita.

Momo

Momo Srl. on italialainen vannevalmistaja, joka on erikoistunut erityisesti korkean suorituskyvyn autovanteiden tekemiseen muun muassa urheiluautoihin. Valikoimissa on vanteita kuitenkin myös moottoriurheiluun ja ihan perinteiseen tiekäyttöön. Momo vanteet valmistetaan euroopassa. Suomesta tiekäyttöön löytyy esim. Momo Win Pro-sarjan vanteita sekä Screamjet ja Quantum mallin vanteita.

Nitro Wheels

Nitro Wheels on suomalainen Suomen Erikoisvanteet Oy:n oma vannemerkki, jonka mallistossa on kiinnitetty huomiota erityisesti vanteiden muotoiluun. Nitro Wheelsin vannemalleja ovat muun muassa Nitro Turismo, Nitro Demon ja Nitro Razon. Suosi suomalaista!

Ovm

Ovm on aasialainen halpavannemerkki, jonka tuotteet kuuluvat edullisimpaan hintaluokkaan. Ovm vanteet saa 50-80 euron kappalehintaan, mutta kestävyydestä ei ainakaan meillä ole suuria takeita. Malleja esim. Ovm Allstar.

Oxigin

Saksalainen vannevalmistaja, jonka mallistossa on erityisesti kustomoituja vanteita. Malleja mm: Oxigin Oxrock ja Oxigin Carmani. Hinnat 150 eurosta ylöspäin. Todella laadukaita ja näyttäviä vanteita.

Oxxo vanteet

Oxxo Wheels on saksalainen vannevalmistaja, jonka vannemuotoilu on pääasiassa yksinkertaista. Oxxo-vanteilla on valmistajalta 4 vuoden takuu ja ne valmistetaan Euroopassa. Tunnettuja malleja: Vidorra, Liberty ja Brave. Valikoima kattaa erityisesti tumman harmaat ja mustat vanteet.

Rial

Rial on saksalainen alumiinivanteita valmistava yritys, jolta löytyy vanteet talvikäyttöön ja kesälle. Suosittuja malleja ovat muun muassa Rial Kodiak, Rial X10, Rial M10 ja Rial Milano.

Stilauto

Stilauto on italialainen perheomistuksessa oleva vannevalmistaja, joka valmistaa erityisesti perinteisiä ja keskihintaisia vanteita. Erityisesti Stilauton testilaboratorio on hyvin kehuttu myös vannevalmistajien keskuudessa. Tunnettuja malleja: Stilauto Futura ja Dakar.

Svf

Sv-F valmistaa etenkin kustomoituja vanteita urheiluautoihin, ja SvF:n vanteet ovat poikkeuksellisen näyttäviä, ja kuuluvat sinne korkeimpaan hintaluokkaan. SvF:n malleja ovat SvF-1, SvF-2, SvF-3, ja SvF-4

Tomason

Vanteet suoraan hiilipannulta! Tomason on saksalainen yritys, jonka valikoimissa löytyy alumiinivanteet ja renkaat. Tunnettuja malleja ovat TN-sarja, kuten Tomason TN23 ja TN8, sekä Tomason Easy. Vanteet talvelle ja kesälle!

Tsw

TSW on yksi maailman vanhimmista jälkimarkkinavanteita valmistavista yrityksistä. Yritys perustettiin 1960-luvulla entisen Formula 1-kuljettajan, Eddie Keizanin, toimesta. TSW tunnettiin ennen nimellä Tiger Sports Wheels. TSW valmistaa vanteita moottoriurheiluun ja kuluttajille tiekäyttöön. Tunnettuja malleja ovat muun muassa TSW Bathurst, Valencia ja Nurburing Gun.

Vossen

Vossen valmistaa muun muassa erittäin suorituskykyisiä taottuja alumiinivanteita, joiden lisäksi valikoimissa on myös hybrid-vanteet. Vossenin vanteet valmistetaan käsityönä Miamissa, Yhdysvalloissa. Valikoima todella upeita vanteita. Tsekkaa esim. Vossen CVT tai Vossen VFS1.

Zito

Zito Wheels on eurooppalainen vannemerkki, jonka vanteet valmistetaan Taiwanissa. Zitolla on laaja valikoima vanteita erityisesti kalliimpiin automalleihin. Tunnettuja malleja: Zito XLS, Zito ZS ja ZF Series.