Auto osamaksulla: Ota nämä asiat huomioon

Auton ostaminen on varsin suuri päätös, sillä vaikka auto olisi käytetty, maksaa se helposti useita tuhansia euroja. Osamaksu autoon on hyvä keino helpottaa omaa taloutta ja rahoittaa uuden tai käytetyn auton hankkiminen joustavasti. Auton osamaksurahoitus takaa, että rahaa jää muuhunkin elämiseen osamaksun kuukausittaisen maksuerän jälkeen. Osamaksu on monesti myös perinteistä lainaa parempi vaihtoehto: Pankkilainan saaminen esimerkiksi käytettyyn autoon voi olla vaikeaa, eikä se sovi kaikille kuluttajille. Osamaksun kohdalla auton rahoittaminen on kuitenkin helppoa, sillä osamaksussa itse ostettava kohde, eli auto toimii osamaksun vakuutena. Erillisinä vakuuksia ei tarvita. Läheskään kaikilla ei ole omaisuutta, jota voisi laittaa lainan vakuudeksi. Se saattaa monesti johtaa siihen, että pankkilainan hakeminen ei onnistu.

Osamaksua haetaan joko kuluttajan tai autoliikkeen toimesta. Monesti autoliikkeillä on mahdollisuus hakea osamaksua kuluttajalle, kun ostopäätös on tehty. Päätöksen osamaksun myöntämisestä saa välittömästi. Se on siis siinäkin mielessä kätevää, sillä kuluttajan ei tarvitse odotella luottopäätöstä päiväkausia. Auton osamaksusopimus solmitaan aina huolellisesti ja siten, että kuluttaja tietää varmasti, paljonko osamaksun kokonaiskustannukset tulevat olemaan. Näin kuluttaja voi olla rauhallisin mielin ostaessaan käytetyn tai uuden auton osamaksulla.

Auton ostaminen osamaksulla

Osamaksua voi käyttää niin käytetyn kuin uuden auton ostamiseen. Rahoittajasta riippuen osamaksua voi hakea autoliikkeen toimesta tai kuluttaja voi hakea sitä itse, jos auto ollaan ostamassa yksityiseltä myyjältä. Erilaisiin osamaksuvaihtoehtoihin kannattaa siis tutustua, sillä myös niissä on eroja. Auton ostaminen osamaksulla on ehkä helpoin keino rahoittaa auton hankinta. Otetaan siis selvää siitä, miten auton ostaminen osamaksulla autoliikkeestä ja yksityiseltä myyjältä eroavat toisistaan. Joitakin eroja näiden kahden välillä on ja kuluttajan täytyy olla tietoinen noista eroavaisuuksista, jotta osamaksua osaa hakea oikein.

Auto autoliikkeestä osamaksulla

Jos aikomuksena on ostaa auto suoraan autoliikkeestä, autoliikkeelle on hyvä kertoa tästä jo liikkeeseen saapuessa. Kun autoliike on esitellyt eri autoja ja kuluttaja on tehnyt päätöksen, autoliike tekee osamaksuhakemuksen. Hakemusta haetaan netissä ja siihen tarvitaan kaikki asiakkaan tiedot. On tärkeää, että asiakkaalla ei ole maksuhäiriömerkintöjä, sillä ne estävät osamaksun käyttämisen lähes aina. Ostettavan auton hinnasta riippuen osamaksu voi vaatia tietyn tulotason. Mitä kalliimpi ostettava kohde on, sitä suurempia ovat myös kuukausierät. Sen vuoksi on tärkeää, että omaa taloutta suunnittelee jo etukäteen. Jos asiakas tietää, kuinka paljon hän voi maksaa kuukaudessa, on helpompi lähteä suunnittelemaan, kuinka kalliin auton hankkiminen on realistista.

Osamaksu yksityisten välillä

Monet luotonantajat antavat mahdollisuuden hyödyntää osamaksua myös silloin, kun käytetty auto ostetaan yksityiseltä myyjältä. Monesti ihmiset ajattelevat, että käytetyn auton ostamiseen yksityiseltä tarvitaan aina pankkilaina. Se ei kuitenkaan ole totta, sillä osamaksua voi hakea jo ennakkoon, jolloin se on käytettävissä heti, kun yksityisiltä markkinoilta löytyy auto, joka on itselle sopiva. Osamaksua voi hakea netissä omilla verkkopankkitunnuksilla kirjautumalla. Alustavan rahoituspäätöksen saa yleensä heti tai vähintään muutaman pankkipäivän sisällä. On kuitenkin syytä muistaa, että monesti luotonantaja haluaa keskustella osamaksusta asiakkaan kanssa ennen lopullisen lainapäätöksen tekemistä. Tämän takia osamaksun hakeminen itse ei ole niin nopeaa kuin jos autoliike hakisi osamaksua.

Auto osamaksulla: Autoliikkeet ja rahoitusyhtiöt

Lähes kaikki autoliikkeet tekevät yhteistyötä jonkin rahoitusyhtiön kanssa. Se mahdollistaa sen, että autoliikkeet pystyvät tarjoamaan osamaksua asiakkaille. Osamaksu onkin asiakkaiden mieleen, sillä se mahdollistaa kalliimpienkin autojen hankkimisen silloin, kun oma budjetti ei jousta. Osamaksu tuo mukavasti liikkumavaraa talouteen. Jotkut autoliikkeistä tarjoavat omia rahoituksiaan.

Esimerkiksi Kamux osamaksu on Kamuxin itsensä järjestämä rahoitus, jolla saa jopa kuusi vuotta maksuaikaa. Kamux rahoituksen voi saada jopa kokonaan ilman käteistä. Kamuxin rahoitus vaatii sen, että hakijan luottotiedot ovat kunnossa, hakijalla on vakituinen työpaikka ja hakija täyttää vähintään rahoitusyhtiön määrittämän ikärajan.

Myös monet muut autoliikkeet tarjoavat vastaavanlaisia rahoituksia. Esimerkiksi Rintajouppi antaa mahdollisuuden J. Rahoitukseen. Rahoituspäätöstä voi hakea jo etukäteen ennen autoliikkeeseen lähtemistä, jolloin oma budjetti on tiedossa ennakkoon. Tämä helpottaa ostopäätöksen tekemistä, sillä asiakas tietää, millaiseen autoon hänellä on varaa. Rintajoupilla on myös rahoituslaskuri, jonka avulla voi tarkastella esimerkiksi kuukausierien suuruutta.

Osamaksussa ostettava auto tulee siis automaattisesti osamaksun vakuudeksi. Osamaksu käy kaiken merkkisiin autoihin. Niin Toyota osamaksu, Kia osamaksu, Volvo osamaksu kuin kaikkiin muihinkin merkkeihin haettavat osamaksut ovat helposti asiakkaiden saatavissa. Autoliike auttaa aina hakemaan osamaksua ja pitää huolta siitä, että kaikki osamaksua varten tarvittavat tiedot on täytetty oikein.

Osamaksua voi hakea jo ennakkoon suoraan eri pankeista. Useimmiten ei edes tarvitse olla pankin asiakas, jotta osamaksu on mahdollinen. Nordea rahoitus osamaksu on haettavissa Nordean verkkopankista. Nordealla on käytössään laskuri, jonka avulla voi selvittää kuukausittaisen maksuerän suuruutta ja osamaksun kokonaiskustannuksia. Laskurin avulla pystyy myös vertailemaan, kuinka ostettavan auton summa tai laina-aika vaikuttavat lainan kokonaiskustannuksiin. Laskurin avulla pystyy tarkastelemaan, millainen osamaksu sopii itselle kaikkein parhaiten. Jotkut nimittäin haluavat vain maksaa osamaksun mahdollisimman nopeasti. Toisille on tärkeämpää jättää enemmän pelivaraa omaan talouteen. Tällaiseen seikkaan kannattaa siis kiinnittää huomiota jo hyvissä ajoin ennen ostopäätöksen tekemistä.

OP rahoituksen autolaina on hyvin suosittu tapa rahoittaa auton osto. OP:n osamaksu on kaikkien pankkien asiakkaiden haettavissa. Sen korkotaso on kohtalainen, mikä tietenkin innostaa kuluttajia valitsemaan juuri OP:n rahoituksen. OP:n osamaksu on myös erittäin joustava ja osamaksua voi selvittää etukäteen laskurin avulla. Toki osamaksuja on saatavilla myös muilla pankeilla. Jokaisen kannattaakin tutustua eri vaihtoehtoihin ja valita sieltä joukosta itselleen sopivin.

Käytetty auto osamaksulla

Osamaksu käy myös käytettyyn autoon, eikä ainoastaan autoliikkeestä ostettuun uuteen autoon. Toki monet autoliikkeet myyvät käytettyjäkin autoja, joten käytettyä autoa ei välttämättä tarvitse ostaa toiselta yksityiseltä. Käytetyn auton hankkiminen osamaksulla on helppoa. Riippuen siitä, ostatko auton yksityiseltä vai autoliikkeestä, osamaksupäätös haetaan joko ennakkoon tai autoliikkeen toimesta vasta autokaupoilla. Jos autoliike hakee osamaksua, se osaa ottaa huomioon kaikki seikat, joita hakemuksessa tulee huomioida. Jos asiakas taas hakee osamaksua itse, voi hakemuksen täyttää etukäteen. Kannattaa huomioida, että päätöksen saamisessa voi kestää joitakin päiviä. Osamaksun suhteen on siis hyvä olla liikkeellä jo hyvissä ajoin.

Osamaksullisen auton myynti

Kun auton hankinta rahoitetaan osamaksulla, tulee ostettavasta kohteesta vakuus osamaksulle. Tällöin auto on siis käytännössä katsoen rahoitusyhtiön omistuksessa niin kauan, että osamaksu on maksettu kokonaisuudessaan. Moni kuluttaja miettiikin sitä, voiko auton myydä eteenpäin, vaikka osamaksueriä olisi vielä maksamatta. Vastaus tähän on yksinkertaisesti, että kyllä voi. Vaikka loppuvelkaa olisi jäljellä, auton voi silti myydä eteenpäin. Tällöin autoliike maksaa jäljellä olevan osamaksun suoraan rahoitusyhtiölle ja kuittaa oman osuutensa auton myyntihinnasta. Myyjälle jää se osuus, joka jää yli loppuhinnan maksamisen jälkeen. Autoliike voi tarjota myös loppuvelan maksamista osamaksulla, jolloin asiakkaalle maksetaan koko autosta saatava summa. Asiakas sitoutuu suorittamaan jäljellä olevan osamaksusumman erissä. Tämäkin on yksi vaihtoehto, mikäli auton kauppahinnan tarvitsee esimerkiksi uuden auton ostamiseen.

Auto osamaksulla ilman korkoa

Kun auto ostetaan osamaksulla, tulee osamaksuun yleensä aina korko. Joskus pankeilla ja rahoitusyhtiöillä voi kuitenkin olla rahanarvoisia tarjouksia. Niiden aikana korko voi olla 0 % tietyn ajan. Yleistä on, että jos osamaksu maksetaan takaisin tietyn ajan sisällä, asiakkaalle ei koidu ylimääräisiä kuluja. Tällöin asiakas maksaa ainoastaan lainasumman. Jos osamaksua ei saa maksettua takaisin annetussa ajassa, alkaa sille kerääntymään korkoa. Tällaisia tarjouksia kannattaa tarkkailla, sillä niiden avulla voi säästää selvää rahaa.

UKK: Auto osamaksulla

 • Voiko auton ostaa osamaksulla?
  Sekä autoliikkeestä että yksityiseltä ostetun auton voi rahoittaa osamaksulla.
 • Kuinka osamaksua haetaan?
  Asiakas voi hakea osamaksupäätöstä joko ennakkoon tai sitten autoliike voi tehdä hakemuksen ostajan puolesta.
 • Miten osamaksun kokonaiskustannukset voi selvittää?
  Osamaksun kokonaiskustannuksista saa käsityksen esimerkiksi eri pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamien laskureiden avulla.
 • Mitä etuja osamaksulla ostamisessa on?Osamaksulla ostaminen on järkevää monessakin mielessä. Se antaa joustoa talouteen ja antaa mahdollisuuden ostaa jopa hieman kalliimpi auto, johon muuten ei välttämättä olisi varaa.
 • Mitä osamaksua varten vaaditaan?
  Osamaksua hakevalla asiakkaalla tulee olla luottotiedot kunnossa. Sen lisäksi osamaksua varten vaaditaan useimmiten säännölliset tulot ja vakituinen työpaikka sekä tietty vähimmäisikäraja, joka hakijan on täytynyt jo ylittää.