Jarrunesteen vaihto

Jarrujärjestelmän kunnossa pitäminen on tärkeää ajoturvallisuuden kannalta. Jarruneste on yksi tärkeimmistä nesteistä jarrujärjestelmässä, joka siirtää voiman jarrupaloilta jarrusatuloihin. Jarrunesteen tehtävänä on myös suojella jarrujärjestelmän osia ruosteelta ja korroosiolta. Säännöllinen jarrunesteen vaihto on tärkeä osa auton huoltoa, sillä vanha jarruneste kerää kosteutta ja likaa, joka voi heikentää jarrujärjestelmän toimintaa. Tässä artikkelissa käsitellään jarrunesteen vaihtoa ja sen merkitystä auton huollossa.

Jarrunesteen vaihto – tärkeä huoltotoimenpide jarrujärjestelmän turvallisuuden ja toimivuuden varmistamiseksi

Jarruneste vanhenee ja kerää kosteutta ajan mittaan, mikä heikentää jarrujen tehoa ja voi jopa aiheuttaa jarrujen pettämisen. Jarruneste on suositeltavaa vaihtaa noin kahden vuoden välein, mutta tarkka vaihtoväli kannattaa tarkistaa auton huoltokirjasta. Jarrunesteen vaihto aloitetaan vanhan nesteen tyhjennyksellä jokaisesta jarruputkesta erikseen ja uuden nesteen lisäyksellä. Jarrujärjestelmä ilmataan sen jälkeen, jotta mahdolliset ilmat pääsevät ulos jarruputkista ja jarrujen teho säilyy parhaana mahdollisena. Jarrunesteen vaihto vaatii erikoistyökaluja ja -tietämystä, joten se on suositeltavaa teettää ammattitaitoisella autokorjaamolla.

Katso myös: Raidetangon pään vaihdon hinta

Jarrunesteen vaihdon hinta

Jarrunesteen vaihtohinnat voivat vaihdella huomattavasti eri automerkeillä ja malleilla. Yleensä jarrunesteen vaihdon hintaan vaikuttavat auton merkki ja malli, käytettävä jarruneste ja työn määrä. Tyypillisesti jarrunesteen vaihdon hinta vaihtelee noin 80-150 euron välillä, riippuen siitä, kuinka paljon työtunteja jarrunesteen vaihtoon kuluu ja millainen jarruneste autoon kuuluu käyttää. On kuitenkin hyvä muistaa, että jarrujärjestelmän kunto on erittäin tärkeä osa auton turvallisuutta, ja siksi jarrunesteen vaihto kannattaa teettää ammattilaisella säännöllisesti.

Lue myös: Auton akun vaihto ja hinta

Jarrunesteen vaihto: Usein kysyttyjä kysymyksiä

 1. Miksi jarruneste pitää vaihtaa määräajoin?
  Jarruneste on hydraulista nestettä, joka heikentyy ajan myötä ja menettää tehonsa jarrujärjestelmän toiminnassa. Jarrunesteen vaihto määräajoin on tärkeää turvallisuuden varmistamiseksi.
 2. Kuinka usein jarruneste pitää vaihtaa?
  Jarruneste pitää vaihtaa valmistajan suosittelemien aikavälien mukaisesti, yleensä noin kahden vuoden välein. Ajoneuvon käyttöolosuhteet, kuten ajotapa ja ajomatkat, voivat kuitenkin vaikuttaa vaihtovälin tarpeeseen.
 3. Mitä riskejä liittyy vanhan jarrunesteen käyttämiseen?
  Vanha jarruneste heikkenee ja menettää tehonsa, mikä voi johtaa pidentyneeseen jarrutusmatkaan ja heikentyneeseen jarrutustehoon. Lisäksi vanha jarruneste voi sisältää kosteutta ja muita epäpuhtauksia, jotka voivat vaurioittaa jarrujärjestelmää.
 4. Voiko jarrunesteen vaihtaa itse?
  Jarrunesteen vaihto vaatii erikoistyökaluja ja -tietämystä, joten se ei ole suositeltavaa tehdä itse, ellei ole ammattilainen. Jarrunesteen vaihto on tärkeä huoltotoimenpide, joka pitää jättää ammattilaisten tehtäväksi.
 5. Mitä muita huoltoja liittyy jarrunesteen vaihtoon?
  Jarrunesteen vaihdon yhteydessä tarkistetaan yleensä myös jarrujärjestelmän muut osat, kuten jarrupalat ja jarrulevyt, jotta varmistetaan niiden kunto ja toimivuus. Lisäksi jarrujen ilmaus ja säätö voidaan tarvittaessa tehdä samalla kertaa.

Lue myös: Jarrujen ilmaus hinta