Jarrujen ilmaus

Jarrujen toimintavarmuus on tärkeä osa ajoturvallisuutta. Jarrut ovat kuitenkin kulutusosia ja niiden huolto on säännöllisesti suoritettava, jotta ne toimivat optimaalisesti. Jarrujen ilmanpoisto eli ilmamassojen poistaminen jarrujärjestelmästä on yksi tärkeä huoltotoimenpide, joka on tehtävä säännöllisesti. Tässä artikkelissa käsittelemme jarrujen ilmamassojen poiston merkitystä, miten jarrujen ilmaus tehdään sekä ilmanpoiston hintaa.

Miten jarrujen ilmaus tehdään?

Ilmauksessa poistetaan jarrujärjestelmästä ilmakuplat, jotka voivat heikentää jarrujen tehoa ja aiheuttaa jarrutuksen epätasaisuutta. Ilmaus tehdään yleensä joko paineilmalla tai manuaalisesti jarruja pumppaamalla. Ennen ilmausta jarrut tulee tarkastaa mahdollisten vuotojen tai vaurioiden varalta, ja ilmauksen jälkeen jarruja on testattava huolellisesti ennen ajoneuvon käyttöönottoa.

Lue myös: Kaksoismassapyörän korjaus

Mistä tietää, että jarrujen ilmaus voi olla ajankohtaista?

Jos jarrujärjestelmässä on ilmaa, jarrupoljin voi tuntua pehmeältä ja auton jarrutusmatka voi pidentyä. Lisäksi jarrujen tehokkuus voi heikentyä ja jarrut voivat jopa pettää kokonaan. Jos havaitset jarruissa jotain epätavallista, kuten jarrupolkimen notkahduksen tai jarrujen vinkumisen, kannattaa jarrujen ilmausta harkita ja tarvittaessa suorittaa.

Jarrujen ilmaus hinta

Jarrujen ilmavaihdon hinta riippuu useista tekijöistä, kuten auton merkistä ja mallista, työn vaativuudesta sekä työpajan sijainnista. Hinta vaihtelee yleensä noin 50-150 euron välillä. On tärkeää muistaa, että jarrujen ilmavaihdon laiminlyönti voi johtaa vakaviin ongelmiin jarrujärjestelmässä, joten hinta ei saisi olla ainoa tekijä päätettäessä jarrujen huoltotöiden suorittamisesta. Jarrujen ilmavaihto kannattaa tehdä säännöllisesti auton huolto-ohjelman mukaisesti tai jos havaitaan jarrujärjestelmän toiminnassa poikkeavuuksia.

Katso myös: Jarrunesteen vaihdon hinta

Jarrujen ilmaus: Usein kysyttyjä kysymyksiä

 1. Miksi jarrujen ilmaus tulee tarkistaa säännöllisesti?
  Jarrujen ilmavälin tarkistaminen ja ilman poistaminen on tärkeää, koska ilma jarrujärjestelmässä voi heikentää jarrutehoa.
 2. Onko jarrujen ilmauksen tarkistus ja ilman poisto tarpeellinen kaikille ajoneuvoille?
  Kyllä, jarrujen ilmavälin tarkistus ja ilman poisto on tarpeellinen kaikille ajoneuvoille, koska ilma voi kertyä jarruputkiin ja heikentää jarrutehoa.
 3. Miksi jarrujen ilman määrä voi kasvaa?
  Jarrujen ilmaväli voi kasvaa esimerkiksi jarruputken vuodon tai jarrupalan kuluman takia.
 4. Kuinka usein jarrujen ilmat kannattaa tarkistaa?
  Jarrujen ilmaväli kannattaa tarkistaa auton valmistajan suositusten mukaisesti tai noin kerran vuodessa.
 5. Voiko jarrujen ilman tarkistuksen ja ilman poiston tehdä itse kotona?
  Jarrujen ilmavälin tarkistuksen ja ilman poiston tekeminen vaatii erikoistyökaluja ja -taitoja, joten suositeltavaa on käyttää ammattilaisen palveluita.