Jarrujen huoltohinnat vaihtelevat muutamasta kympistä noin 500 euroon.

Jarruhuolto hinta: Auton jarrujen eri huollot ja korjaushinnat

Auton jarruhuoltojen hinnat vaihtelevat paljon sen mukaan, mitä kaikkea huolletaan, ja missä. Myös auton merkki ja malli ja/tai vuosimalli sekä ajetut kilometrit (jopa moottorin tilavuus ja tehot) saattavat vaikuttaa jonkin verran huollon – ja varsinkin tarvittavien osien – hintaan. Nyrkkisääntönä voisi pitää, että jo pienetkin viat tai epäily siitä, että jarruissa on jotain vikaa, kannattaa tarkistaa, mieluummin liian aikaisin, kuin liian myöhään. Ei pelkästään siksi, että silloin useimmiten säästyy isommilta vaurioilta ja näin ollen kalliimmilta toimenpiteiltä, vaan myös siksi, että auto, jonka jarrut saattavat mennä kesken ajon epäkuntoon, on hengenvaarallinen itselle ja muille tiellä liikkujille.

Jarrujen huoltohinnat vaihtelevat muutamasta kympistä noin 500 euroon.

Jarruhuolto pähkinänkuoressa

Jarruhuoltoihin pätee sama, kuin mihin tahansa autohuoltoihin: Mahdollisimman halpaa takapiha-autojopparia ei välttämättä kannata palkata, mutta ei liene tarkoituksenmukaista viedä autoa kaikista kalleimpaan huoltoonkaan, varsinkaan jos kyseessä on vanhempi auto, jossa ei enää ole takuu voimassa.

Mitä aiemmassa vaiheessa huollatat pienemmätkin asiat, sitä kauemman todennäköisesti vältyt isommilta “jarruremonteilta”. Jarrunesteiden tilanne kannattaa tarkistaa säännöllisesti, ja nesteet kannattaa vaihtaa uusiin säännöllisin väliajoin. Myös jarrupalat kannattaa vaihtaa jo ennen, kuin ne ovat kuluneet loppuun, ja aiheuttaneet mittavampaa vahinkoa jarrujen muille, kalliimmille osille.

Luonnollisestikin jarrukengät ja -levyt kannattaa myös uusia, mikäli ne ovat huollon tarpeessa ja kuluneet. Näin on usein varsinkin silloin, jos jarrupalojen vaihtaminen on laiminlyöty, mutta esimerkiksi jarrulevyt ohenevat käytössä, vaikka jarrupalat olisikin vaihdettu säännöllisesti.

Jarruhuollon hintaan vaikuttavat asiat

Kuten jo edempänä todettiin, niin eri automerkeissä ja jopa -malleissa saattaa olla suuriakin eroja jarruhuoltojen hinnoissa. Varsinkin niihin automerkkeihin, joihin löytyy vain merkkikohtaisia varaosia, osat saattavat olla hinnoiltaan jopa kymmenkertaisia sellaisiin verrattuna, joiden huolloissa voi käyttää ns. yleisvaraosia. Tämä tietenkin vaikuttaa huollon lopulliseen hintaan työn hinnoittelun lisäksi.

Työn hinnoitteluun taas vaikuttaa mm. korjaamon sijainti; pääkaupunkiseudulla on usein hinnat korkeammat myös autohuoltojen suhteen, kuten muissakin hinnoissa. Myös se, onko kyseessä merkkikohtainen, isompi autohuoltoliike vai joku pienempi “yhden miehen autotallifirma” vaikuttaa hintaan. Pienemmillä liikkeillä saattaa olla pienemmät kulut, ja näin ollen myös huollon hinta voi jäädä alhaisemmaksi. Kuten osissa, myös työn hinnassa saattavat myös “nimi” ja yrityksen imago maksaa.

Miten paljon eri toimenpiteet sitten maksavat?

Jarruhuolto voi maksaa muutamasta kympistä useampaan sataan euroon, joka muodostuu yleensä puoliksi sekä työn että osien hinnasta. Hintahaitari huollolle on 90-525€, tai jopa vieläkin enemmän, jos auton ABS-yksikkö joudutaan vaihtamaan.

Jarrunesteet ja jarrujen ilmaus hinta

Alhaine jarrunesteiden taso on yksi yleisimmistä syistä, miksi auton jarrujen varoitusvalo voi syttyä. Edullisimmat huollot ovat jarrunesteiden vaihto ja jarrujen ilmaus, joiden hinnat lähtevat 45 eurosta ylöspäin. Jarrunesteiden vaihdossa vain noin 20% kokonaishinnasta (paikasta riippuen 45-100€:n välillä) määräytyy työn osuudesta, kun taas jarrujen ilmauksessa tilanne on toinen, ja toimenpiteen hinta muodostuu kokonaisuudessaan tehdystä työstä. Ilmauksen hinnoittelussa erot ovat suuremmat; huoltotyön tekijästä riippuen 45-200€. Jarrunesteiden säännöllinen vaihtaminen vaikuttaa jarrusatulan kuntoon, joten toimenpide kannattaa suorittaa säännöllisesti kalliimman toimenpiteen välttämiseksi.

Jarrupalat, jarruletku ja jarrukengät: Jarrupalojen vaihto

Jarrupalat kannattaa vaihtaa 50 000-60 000 km:n välein, tai aina silloin kun epäilet siihen olevan tarvetta. Jarrupalat itsessään maksavat muutamia euroja/kpl ja niiden vaihtaminen joka renkaaseen maksaa yhteensä 60-130€. Rikkikuluneet jarrupalat aiheuttavat yleensä jarruille laajempaa vauriota: Esimerkiksi jarrulevyt saattavat vahingoittua, jolloin jarruremontin hinta voi kivuta jo useaan sataseen.

Jarruletku, kuten muutkin kumiset osat, kovettuvat ajan saatossa jolloin letku saattaa murtua ja aiheuttaa jarrunesteiden äkillisen vähenemisen. Jarruletkun vaihdon – samoin kuin jarrujen ilmauksen – hinnoittelussa suurinta osaa hinnasta näyttelee työn osuus (80% hinnasta), ja myös hintaeroja on eniten eri toimijoiden välillä. Jarruletkun vaihdosta saa maksaa 75 eurosta aina lähemmäs 400 euroon.

Kun verrataan jarruletkun vaihtamisen ja jarrujen ilmauksen hintaeroja eri tekijöiden välillä sellaisiin toimenpiteisiin, joissa työn osuus ei muodosta niin suurta osaa kokonaishinnasta, niin sen perusteella voisi tehdä seuraavan johtopäätöksen: jarruhuollon hintaeroihin vaikuttaa ennemminkin huollon tekijän työn hinnoittelu, kuin esimerkiksi eri automerkkien varaosien hintaerot. Jarrukenkien vaihtaminen maksaa keskimäärin 160€ (90-275€, paikasta riippuen).

Jarrusatula ja jarrulevyt: Vaihdon hinta

Jarrusatulan ja jarrulevyjen vaihtaminen ovat ABS-yksikköön liittyvän huollon ohessa kalleimmat operaatiot jarrujen osalta, joten niiden korjaamistarvetta kannattaa ennaltaehkäistä huolehtimalla jarrupalojen ja -nesteiden kunnosta. Nesteiden säännöllinen tarkistaminen ja niiden sekä jarrupalojen vaihtaminen tarpeeksi ajoissa edesauttaa jarrusatulan ja -levyjen kunnossapysymistä.

Jarrusatulan vaihto/korjaus maksaa paikasta ja autosta riippuen 100 eurosta ylöspäin aina 450-550 euroon saakka, ja jarrulevyjen vaihdosta saa pulittaa 100-550€. Mikäli jarrulevyjen vaihto on ajankohtaista, kannattaa samalla harkita myös jarrupalojen vaihtamista, varsinkin kun niiden vaihtaminen samassa yhteydessä ei ole kovinkaan kallista.

ABS jarrujen huolto hinta

ABS-jarrujen (anti-braking system eli lukkiutumisenestojärjestelmä) osalta vaihdon tarvetta voi tulla ABS-anturin tai -yksikön kohdalla. Mikäli ABS-yksikkö syystä tai toisesta on vioittunut, sen vaihto voi tulla todella kalliiksi. Itse työ ei sinänsä yleensä ole hankala, mutta uusi yksikkö maksaa usein satasia, joidenkin automerkkien kohdalla jopa tuhansia. Tässä yhteydessä on syytä vaihtaa myös jarrunesteet ja ilmata jarrut.

ABS-anturin (anturi, joka seuraa renkaan pyörimisnopeutta) vaihtaminen on selvästi edullisempi huoltotoimenpide kuin yksikön vaihtaminen. ABS-anturin saa vaihdettua noin satasella (hinnat vaihtelevat 60-260 euron välillä, ja pääosan hinnasta muodostaa osa työn osuuden ollessa nopeuden ja helppouden takia edullinen).

Yhteenveto

Auton jarruhuoltojen hinnoissa on huomattavia eroja. Osan eroista selittää tietenkin se, että jarruissa on monta eri osaa, jotka ovat eri hintaisia, ja merkkikohtaisia eroja on paljon. Tämä ei kuitenkaan kerro koko totuutta, vaan myös eri yritysten työ on hinnoiteltu eri tavoin. Kuluttajan kannattaakin tehdä eri yritysten välillä vertailua ennen kuin päättää, mille toimijalle autonsa vie korjattavaksi.

Vieritä ylös