Jarruhuolto hinta: Auton jarrujen eri huollot ja jarrujen korjaushinnat

Auton jarruhuoltojen hinnat vaihtelevat paljon sen mukaan, mitä kaikkea huolletaan, ja missä. Myös auton merkki ja malli ja/tai vuosimalli sekä ajetut kilometrit (jopa moottorin tilavuus ja tehot) saattavat vaikuttaa jonkin verran huollon – ja varsinkin tarvittavien osien – hintaan.

Nyrkkisääntönä voisi pitää, että jo pienetkin viat tai epäily siitä, että jarruissa on jotain vikaa, kannattaa tarkistaa, mieluummin liian aikaisin, kuin liian myöhään. Ei pelkästään siksi, että silloin useimmiten säästyy isommilta vaurioilta ja näin ollen kalliimmilta toimenpiteiltä, vaan myös siksi, että auto, jonka jarrut saattavat mennä kesken ajon epäkuntoon, on hengenvaarallinen itselle ja muille tiellä liikkujille.

Jarrujen huoltohinnat vaihtelevat muutamasta kympistä noin 500 euroon.

Jarruhuolto pähkinänkuoressa

Jarruhuoltoihin pätee sama, kuin mihin tahansa autohuoltoihin: Mahdollisimman halpaa takapiha-autojopparia ei välttämättä kannata palkata, mutta ei liene tarkoituksenmukaista viedä autoa kaikista kalleimpaan huoltoonkaan, varsinkaan jos kyseessä on vanhempi auto, jossa ei enää ole takuu voimassa.

Mitä aiemmassa vaiheessa huollatat pienemmätkin asiat, sitä kauemman todennäköisesti vältyt isommilta “jarruremonteilta”. Jarrunesteen tilanne kannattaa tarkistaa säännöllisesti, ja jarrunesteet kannattaa vaihtaa uusiin säännöllisin väliajoin. Myös kuluneet jarrupalat kannattaa vaihtaa jo ennen, kuin ne ovat kuluneet loppuun, ja aiheuttaneet mittavampaa vahinkoa jarrujen muille, kalliimmille osille.

Luonnollisestikin jarrukengät ja -levyt kannattaa myös uusia, mikäli ne ovat huollon tarpeessa ja kuluneet. Näin on usein varsinkin silloin, jos jarrupalojen vaihto on laiminlyöty, mutta esimerkiksi jarrulevyt ohenevat käytössä, vaikka auton jarrupalat olisikin vaihdettu säännöllisesti.

Jarruhuollon hintaan vaikuttavat asiat

Kuten jo edempänä todettiin, niin eri automerkeissä ja jopa -malleissa saattaa olla suuriakin eroja jarruhuoltojen hinnoissa. Varsinkin niihin automerkkeihin, joihin löytyy vain merkkikohtaisia varaosia, osat saattavat olla hinnoiltaan jopa kymmenkertaisia sellaisiin verrattuna, joiden huolloissa voi käyttää ns. yleisvaraosia. Tämä tietenkin vaikuttaa huollon lopulliseen hintaan työn hinnoittelun lisäksi.

Työn hinnoitteluun taas vaikuttaa mm. korjaamon sijainti; pääkaupunkiseudulla on usein hinnat korkeammat myös autohuoltojen suhteen, kuten muissakin hinnoissa. Myös se, onko kyseessä merkkikohtainen, isompi autohuoltoliike vai joku pienempi “yhden miehen autotallifirma” vaikuttaa hintaan. Pienemmillä liikkeillä saattaa olla pienemmät kulut, ja näin ollen myös huollon hinta voi jäädä alhaisemmaksi. Kuten osissa, myös työn hinnassa saattavat myös “nimi” ja yrityksen imago maksaa.

Miten paljon jarruhuolto maksaa?

Jarruhuolto voi maksaa muutamasta kympistä useampaan sataan euroon, joka muodostuu yleensä puoliksi sekä työn että osien hinnasta. Hintahaitari huollolle on 90-525€, tai jopa vieläkin enemmän, jos auton ABS-yksikkö joudutaan vaihtamaan.

Tarkistusta jarrunesteen taso

Alhainen jarrunesteen taso on yksi yleisimmistä syistä, miksi auton jarrujen varoitusvalo voi syttyä. Jarrunesteen säännöllinen vaihto vaikuttaa jarrusatulan kuntoon, joten toimenpide kannattaa suorittaa säännöllisesti kalliimman toimenpiteen välttämiseksi.

Jarrunesteen vaihdon hinta lähtee noin 50 eurosta ylöspäin autokorjaamosta riippuen, ja jarrujen ilmauksen hinnat lähtevät suunnilleen samasta eurosummasta.

Jarrunesteen vaihdon hinta sisältää noin 20% kokonaishinnasta (paikasta riippuen 45-100€:n välillä) työn osuutta, kun taas jarrujen ilmauksen hinta koostuu kokonaisuudessaan työstä. Jarrujen ilmauksen hinnassa erot ovat suuremmat; huoltotyön tekijästä riippuen 45-200€.

Auton jarrupalat, jarruletku ja jarrukengät: Jarrupalojen vaihto hinta

Kuinka usein jarrupalat tulisi vaihtaa? Auton jarrupalojen vaihtoväli on noin 50 000 – 60 000km, tai aina silloin kun epäilet siihen olevan tarvetta. Itse vaihtamalla säästät, sillä jarrupalat itsessään maksavat muutamia euroja, kun taas jarrupalojen vaihdon hinta kaikkiin renkaisiin on noin 60-150€.

Ennen vaihtoa kuluneet jarrupalat saattavat aiheuttaa jarruille laajempaa vauriota: Esimerkiksi jarrulevyt saattavat vahingoittua, jolloin jarruremontin hinta voi kivuta jo useaan sataseen. Jarrulevyjen vaihdon ohessa kannattaa toki muistaa tarkistuttaa myös auton jarrupalat, ja päin vastoin.

Jarruletkun vaihtamisen hinta

Jarruletku, kuten muutkin kumiset osat, kovettuvat ajan saatossa jolloin letku saattaa murtua ja aiheuttaa jarrunesteen äkillisen vähenemisen. Jarruletkun vaihdon hinta koostuu suurimmalta osin työn osuudesta (80% hinnasta), ja myös hintaeroja on eniten eri toimijoiden välillä.

Jarruletkun vaihdosta saa maksaa 75 eurosta aina lähemmäs 400 euroon.

Kun verrataan jarruletkun vaihtamisen ja jarrujen ilmauksen hintaeroja eri tekijöiden välillä sellaisiin toimenpiteisiin, joissa työn osuus ei muodosta niin suurta osaa kokonaishinnasta, niin sen perusteella voisi tehdä seuraavan johtopäätöksen: jarruhuollon hintaeroihin vaikuttaa ennemminkin huollon tekijän työn hinnoittelu, kuin esimerkiksi eri automerkkien varaosien hintaerot.

Jarrukenkien vaihdon hinta

Yleensä jarrukenkiä käytetään nykyään vähemmän, ja yleisesti vain auton takarenkaissa, sillä niiden jarrutusteho ei ole samanlainen kuin levyjarruilla jarrutettaessa. Jarrukenkien vaihdon hinta liikkuu keskimäärin 100-280€ euron välillä. Jarurkenkien vaihtoväli on noin 100 000 – 130 000 km. Jarrukenkien vaihdon oireet ovat hyvin samanlaiset kuin jarrulevyjen vaihdon oireet:

Tyypillisiä oireita, joista tiedät, että jarrukenkien vaihto on ajankohtaista

Mistä tiedän, että jarrukenkien vaihto kannattaa tehdä?

 • Ratti ei pysy täysin suorassa ajon aikana tai tärisee
 • Jarruteho on heikentynyt
 • Jarrujen suorituskyky on muuten heikentynyt
 • Jarrut vinkuvat tai niistä lähtee muuten kirskuva ääni jarrutettaessa

Jarrusatulan vaihdon hinta

Jarrulevyjen ja jarrusatulan vaihto ovat ABS-yksikköön liittyvän huollon ohessa kalleimmat operaatiot jarrujen osalta, joten niiden korjaamistarvetta kannattaa ennaltaehkäistä huolehtimalla jarrupalojen ja -nesteiden kunnosta. Nesteiden säännöllinen tarkistaminen, vaihto ja jarrupalojen vaihto tarpeeksi ajoissa edesauttaa jarrusatulan ja -levyjen kunnossapysymistä. Jarrusatulan vaihdon hinta tai korjaushinta paikasta ja autosta riippuen 100 eurosta ylöspäin aina 450-550 euroon saakka.

Jarrulevyjen vaihdon hinta

Milloin jarrulevyt pitää vaihtaa? Jarrupalojen vaihdon ohella myös jarrulevyt tulee vaihtaa säännöllisesti, sillä jarrulevyt kuluvat ajaessa. Jarrulevyjen vaihdon hinta voi kohota 100 eurosta jopa 600 euroon. Mikäli jarrulevyjen vaihto on ajankohtaista, kannattaa samalla harkita myös jarrupalojen vaihtoa, sillä jarrupalojen vaihdon hinta ei lisää kokonaishintaa huomattavasti. Jarrulevyjen hinta erikseen on noin 40-50 euroa per rengas, ja ne myydään usein pareittain (80-100 euroa per akseli).

Jarrulevyen vaihtoväli riippuu vanhojen jarrulevyjen kunnosta ja ajotavasta. Jarrulevyt kestävät käyttökuntoisina pidempään kuin kuluneet jarrupalat, mutta niiden kunto kannattaa vähintään tarkistuttaa jarrupalojen vaihdon yhteydessä. Jarrulevyjen vaihtoväli on noin 50 000 – 100 000 km, tai jos huomaat auton ajettavuudessa ja jarrutehossa muutoksia. Ruostesuojatut jarrulevyt kestävät paremmin korroosiota vastaan.

Tyypillisiä oireita, joista tiedät, että jarrulevyjen vaihto on ajankohtaista

Mistä tiedän, että jarrulevyjen vaihto kannattaa tehdä?

 • Ratti ei pysy täysin suorassa ajon aikana
 • Jarrupoljin reagoi hitaammin jarrutukseen
 • Jarrujen suorituskyky on muuten heikentynyt
 • Jarrulevy on vääntynyt
 • Jarrut vinkuvat tai niistä lähtee muuten kirskuva ääni jarrutettaessa

ABS jarrujen huolto hinta

ABS-jarrujen (anti-braking system eli lukkiutumisenestojärjestelmä) osalta vaihdon tarvetta voi tulla ABS-anturin tai -yksikön kohdalla. Mikäli ABS-yksikkö syystä tai toisesta on vioittunut, sen vaihto voi tulla todella kalliiksi. Itse työ ei sinänsä yleensä ole hankala, mutta uusi yksikkö maksaa usein satasia, joidenkin automerkkien kohdalla jopa tuhansia. Tässä yhteydessä on syytä vaihtaa myös jarrunesteet ja ilmata jarrut.

ABS-anturin (anturi, joka seuraa renkaan pyörimisnopeutta) vaihtaminen on selvästi edullisempi huoltotoimenpide kuin yksikön vaihtaminen. ABS-anturin saa vaihdettua noin satasella (hinnat vaihtelevat 60-260 euron välillä, ja pääosan hinnasta muodostaa osa työn osuuden ollessa nopeuden ja helppouden takia edullinen).

Katso myös: Auton ruostevaurioiden korjaus hinta

Milloin autosi jarrut ovat välittömän huollon tarpeessa?

Milloin tietää, että auton jarrut on huollettava välittömästi? Auton jarruremontti voi olla hyvinkin akuutti ainakin seuraavissa tilanteissa:

 • Jarrut aiheuttavat ääntä, joka ei kuulu jarruihin. Jarrutettaessa jarrumekanismin (levy-, tai rumpujarru) ei tulisi itsessään pitää meteliä, rengasmelua lukuun ottamatta.
 • Kuulet pamauksen tai napsahduksen, jonka jälkeen jarrutus tuntuu epätasaiselta.
 • Jarruteho heikkenee nopeasti
 • Auton keula viettää sivulle jarrutettaessa
 • Jarrupoljin tai ratti tärisevät jarrutuksen aikana
 • Jarrun merkkivalo syttyy (luonnollisesti)

Yhteenveto

Auton jarruremontin hinnat vaihtelevat huomattavasti jarrujen kunnosta riippuen. Osan eroista selittää tietenkin se, että jarruissa on monta eri osaa, jotka ovat eri hintaisia, ja merkkikohtaisia eroja on paljon. Jarrujen eri osat toimivat yhdessä, jolloin esimerkiksi jarrulevyjen vaihto voidaan tehdä yksittäisenä operaationa ilman hintavampaa jarruremonttia.
Myös eri yritysten työ on hinnoiteltu eri tavoin. Kuluttajan kannattaakin tehdä eri yritysten välillä vertailua ennen kuin päättää, mille toimijalle autonsa vie korjattavaksi.