Lisävalojen asennus hinta

Suomen syksyn saapuessa lisääntyy myös pimeys, jolloin monien autoilijoiden mielessä voi käydä hankkia lisävalot asennettuna omaan autoon. Lisävalojen asennus parantaa ajo-olosuhteita hämärässä ja pimeässä monelta eri kantilta. Autojen lisävalojen asennus lisää etenkin tieturvallisuutta, mutta myös mukavuutta ja luotettavuutta omaan ajamiseen.

Led lisävalot asennettuna ovat monien autoilijoiden valinta. Led lisävalojen lisäksi markkinoilla on myös xenon-, ja halogeenivalojaViimeisen kymmenen vuoden aikana autoteollisuudessa on tapahtunut useita merkittäviä päivityksiä auton ajovalotekniikassa. Etenkin LED-, ja HID auton valot ovat lyöneet kunnolla läpi, kun taas tavalliset halogeenilamput ovat jo nykyään mennyttä tekniikkaa. Ajovalot voidaan joko vaihtaa tehokkaampiin, tai hankkia lisävalot autoon asennettuna suoraan asiansa osaamasta autohuollosta. Tässä artikkelissa käymme läpi mitä maksavat lisävalot autoon asennetuna, ja myös miten lisävalojen asentaminen autoon tehdään itse.

Lisävalojen asennus hinta

Lisävalojen asennus voidaan tehdä joko itse tai hoitaa asiansa osaavan autokorjaamon kautta. Mutta mitä lisävalojen asennus autoon maksaa? Tämä riippuu etenkin auton vuosimallista ja käytössä olevasta tekniikasta, mutta myös autoon sopivien lisävalojen mallista ja hinnasta. Perushinta lisävalosarjalle ja asennustyölle, joka sisältää valaisimen, asennusosat, johtosarjat ja työn hinnan, liikkuu noin 150-250 euron tuntumassa. Kilpailuta lisävalojen asennushinta ilmaiseksi:

Lisävalojen asennus hinta: Tämän vuoksi lisävalojen asennus itse voi olla hankalaa

Ongelma lisävalojen asennuksessa uusiin autoihin itse liittyy perinteisiin tekniikkaongelmiin. Nykyaikaisissa moderneissa automalleissa on yleensä puskurin alla ties minkälaista tekniikkaa. Puskuri saattaa sisältää sähköjohtoja, erilaisia antureita ja esimerkiksi autosta eteenpäin osoittavien tutkien anturit. Lisäksi erilaisia ajoturvallisuuteen liittyviä teknologioita asennetaan usein tehtaalla nykyään puskurin taakse.

Kun lisävalojen asennus aloitetaan itse, ongelmana voi olla uusissa autoissa ohjausvirran saaminen lisävaloon. Kun auton ajovalot on kytketty väyläohjatusti, lisävaloon tarvittavaa virtaa ei saakaan kytkettyä suoraan auton omista pitkistä valoista. Tällöin tarvitaan erillinen liitäntä, jotta saadaan asennettua oikein esimerkiksi led kaukovalot autoon.

Uusi auto alle? Näin saat autorahoituksen ilman käsirahaa

Lisävalot asennettuna hinta: Muista pitkien valojen referenssiluku 100

Suomessa ajavan autoilijan kannattaa muistaa muutama perusseikka auton ajovalojen valaisutehosta. Syksystä 2017 asti voimassa olleen Traficom:n määräyksen mukaan lisävalojen asennuksessa tulee kiinnittää huomiota referenssilukuun 100. Tällä tarkoitetaan, että kaikkien auton ajovalojen yhteenlaskettu valoteho saa olla korkeintaan 100. Lisävalojen asennus määräykset menevät siis näin:

Jos siis oman ajoneuvon pitkien valojen oma referenssiluku on esimerkiksi 25 per kaukovalo, voidaan autoon asentaa korkeintaan kaksi 25 referenssiluvun valoa lisää. Käytännössä voidaan myös asentaa lisävalot niin, että ne ovat ainoat kaukovalot. Tällöin asennettujen lisävalojen kokonaisreferenssiluku on 100.

Lisävalojen asennushinta vaihtelee noin 800-1200 euron välillä. Lisävalojen asennushintaan vaikuttaa muun muassa automalli, kytkentä ja tietysti valojen hinta.

Referenssiluku on laskennallinen suhdeluku, jolla mitataan auton kaukovalojen eli kansankielellä pitkien valovoimaa verrattuna niiden pinta-alaan. Referenssitieto auton valoista joko umpion lasista, umpion päälliosasta, tai umpiota ympäröivistä muoviosista.

Renkaatsopivasti.fi muistuttaa myös, että asennettavat lisävalot kannattaa tarkistaa myös lain puolesta. Jos auton valojen polttimot on vaihdettu liian tehokkaisiin, voi autosta lähteä rekisterikilvet suoraan poliisin mukaan.

Led lisävalot asennettuna: Erilaisia lisävaloja

Lisävaloja on useita erilaisia. Suosittuja lisävaloja ovat perinteisten, jo historiaan jäävien halogeenikaukovalojen lisäksi nykyään suositut LED-ja HID-tekniikkaan perustuvat valot, sekä erityisesti puskuriin asennettava yksikappaleinen LED lisävalo. Yksikappaleinen LED valo on yleensä suorakaiteen muotoinen sauvaledeillä varustettu pinta, jossa on useita tehokkaita ledivaloja.

Tsekkaa myös Renkaatsopivasti.fi rengaskokolaskuri

Vaikka tieliikennekäytössä on edelleen huomattava määrä halogeenilamppuja lisävaloina, monen autoilijan moderni valinta on LED lisävalojen asennus. LED lisävalot päihittävät halogeeni lisävalot (ja joissain ominaisuuksissa myös Xenon lisävalot) useimmissa ominaisuuksissa:

  • Valon värisävy: LED lisävalot ovat valosävyltään kylmempiä kuin halogeenilamput (n. 6000 kelviniä, halogeenit n. 3300 kelviniä, xenon-valot, kuten HID, noin 4000-5000 kelviniä tuotteesta riippuen)
  • Heijastus: LED lisävalot heijastavat tehokkaasti etenkin liikennemerkkejä pimeällä. Lumeneina mitattuna Xenon lisävalot ovat kuitenkin tehokkaammat, joten Xenon-, ja muut HID lisävalot tuottavat enemmän valoa. Tällöin HID-valot voivat valaista paremmin tietä kokonaisuudessaan kuin LED valot
  • LED-lisävalot ja Xenon-lisävalot valaisevat laajempaa aluetta kuin tavalliset halogeenivalot
  • Jos etsit tehokkaimpia valoja valaisuominaisuuksiltaan, Xenon lisävalot ovat luultavasti paras valinta. Ota kuitenkin huomioon referenssiluku, että auto menee vuosikatsastuksessa läpi.

LED lisävalot autoon asennettuna?

LED valojen polttimot ovat täynnä diodeja, joiden elektronit tuottavat valoa ollessaan tekemisissä sähkövirran kanssa. LED lisävalot ja lamput eivät vaadi halogeenilamppujen tapaan huomattavaa määrää virtaa, mutta toisaalta diodi tuottaa jonkin verran lämpöä. Tämän vuoksi LED valoissa on järjestelmä lämmönsäätelyä varten. LED valot ja niiden sisältävät diodit ovat hyvin pienikokoisia, joten LED lisävaloja saa hyvin erinäköisinä, yleensä joko suorakaiteisina tai ympyränmuotoisina polttimoina. LED lamppujen valo suuntautuu luonnollisesti eteenpäin, eikä hajoa samaan tapaan kuin halogeenilampuilla. LED lisävalot saa autoon myös asennettuna, eikä LED lisävalojen asennus hinta luultavasti poikkea muiden lisävalotyyppien asennushinnasta. Kuitenkin kannattaa muistaa, että LED lisävalojen asennus hinta on korkeampi kuin halogeenilamppujen hinta, joka lisää asennustyön kokonaishintaa.

Katso myös: Mitä vaihdelaatikon korjaus maksaa?

Entäs Xenon lisävalot?

Ksenon lisävalot eli HID-valot, tuottavat kirkkaampaa valoa kuin halogeenivalot, jonka lisäksi ne tuottavat huomattavasti vähemmän lämpöä. HID-valot ovat lähtökohtaisesti kirkkaimmat valot, joten autoilijan kannattaa olla referenssiluvun kanssa tarkkana. Xenon lisävalot vaativat paljon virtaa käynnistysvaiheessa, mutta käynnissä ollessaan niiden valotehon ylläpito ei vaadi huomattavaa määrää energiaa. Xenon lisävalojen polttimot ovat pitkäikäisiä ja kuten todettua, tuottavat vähän lämpöä. Ne toisaalta maksavat enemmän kuin tavalliset halogeenilamput.

Halogeenilamput autoon?

Halogeenivalot löytyvät useimmista vanhemmista autoista, ja ne ovat edelleen markkinoiden suosituimpia valoja. Halogeeni lamppujen polttimo on hyvin samanlainen kuin hehkulamppu. ja halogeenilampuissa käytetään lämmitettyä hehkulankaa valon tuottamiseen. Halogeenivalot eivät ole hyötysuhteeltaan kummoiset, sillä ne tuottavat paljon lämpöä. Halogeeni ajovalo kestää heikosti myös kosteutta. Halogeenilamput ovat kuitenkin pitkäikäiset ja niiden hinta on alhainen muihin lampputyyppeihin verrattuna.

Lisävalojen asennus itse

Jos auton tekniikka ja omat taidot mahdollistavat led lisävalon asennuksen itse omaan autoon, pääsee selkeästi halvemmalla. Esimerkiksi Suomessa toimivista yrityksistä Lumise ja Valostore ovat erikoistuneet mallikohtaisiin led-, ja muihin lisävaloihin, joiden hinnat liikkuvat noin 90 eurosta ylöspäin.

Tsekkaa myös:

Lisävalojen kytkentä

Lisävalojen asennus ei yleensä ole teknisesti haastavaa, mutta lisävalojen kytkentä oikealla tavalla voi mennä tavalliselta autoilijalta hieman yli hilseen. Lisävalojen asennukseen tarvitaan:

  • Lisävalot
  • Valoille sopiva teline, riippuen mihin kohtaan auton etuosaa lisävalot asennetaan
  • Rele eli kytkin, joka sopii kyseisiin valoihin ja omaan autoon
  • Liittimet
  • Työkaluja
  • Johtoa
  1. Valojen telineen kiinnitys: Lisävalojen asennus aloitetaan telineen asennuksella. Jos lisävalosarja tulee rekisterikilven alle, saadaan lopputuloksena yleensä jämäkkä ja hyvännäköinen lisävalo autoon. Tämän jälkeen lisävalo voidaan asentaa yleensä suoraan telineeseen.
  2. Valot ja kytkentä releeseen: Kun lisävalo on saatu asennettua telineeseen, kytketään valojen sähköt releen kautta. Rele saa virtansa auton akusta plus-(+)navan kautta, jonka lisäksi maadoitus tehdään auton runkoon. Sähköt voidaan maadoittaa myös miinus(-)navan kautta, mutta tämä saattaa häiritä auton akun toiminnan ohjainlaitteita.
  3. Ohjausvirta valoille saadaan yleensä auton pitkistä valoista.
  4. Relekytkentä tehdään neljän liittimen kautta, joita on neljä kappaletta. Tämän lisäksi liitetään myös sulake lisävalosarjalle.

Lisävalojen asennus ja kytkentä: Can väylä

Lisävalojen asennus autoon tehdään yleensä CAN-väylän kautta. CAN väylä eli (Controller Area Network) on automaatioväylä, jonka kautta ajovalot ja pitkät valot kytketään monissa autoissa. Jos auton omien pitkien valojen ohjausvirta menee CAN väylän kautta, myös lisävalot tulee asentaa CAN väylän kautta. Tällöin lisävalojen asentamiseen ja kytkentään tarvitaan myös CAN väylää tukeva moduuli. Myös sähkötyöt vaativat hieman enemmän aikaa ja huolellisuutta. Vaikka lisävalojen asennus CAN väylän kautta on yksinkertainen toimenpide ammattilaiselle, tavallisen autoilijan ei kannata ryhtyä siihen, jos ei tiedä mitä tekee.

VIDEO: LED lisävalot, halogeenit vai xenon valot?

Allaolevalla Valostoren videolla kerrotaan kuinka lisävalojen asennus tehdään